Події

«Носоріг» Олега Сенцова визнаний найкращим на Стокгольмському Міжнародному кінофестивалі

Стокгольмський міжнародний кінофестиваль оголосив переможців – найкращим фільмом стала кримінальна драма «Носоріг» Олега Сенцова. Стрічка отримала головний приз фестивалю — «Бронзового коня», а в номінації «Найкращий актор» переміг виконавець головної ролі Сергій Філімонов. 

Стокгольмський міжнародний кінофестиваль – найбільший кінофестиваль Швеції, заснований у 1990 році з метою просування та підтримки молодих кінематографістів. Лауреатами основного конкурсу кіноогляду свого часу стали зірки світового кінематографу Ларс фон Трієр, Квентін Тарантіно, Гаспар Ное, Йоргос Лантімос та інші. Разом із українською стрічкою за перемогу в конкурсі цього року змагалися ще 15 фільмів. Це вже друга нагорода для Сергія Філімонова – раніше він став найкращим актором на Міжнародному кінофестивалі у Батумі. 

«Носоріг» є другою повнометражною роботою українського режисера Олега Сенцова. Світова прем’єра стрічки відбулася на 78-му Венеційському кінофестивалі в офіційній конкурсній програмі «Горизонти», українська – цієї осені на Київському тижні критики. В український прокат «Носоріг» вийде 24 лютого 2022 року.

Історія фільму заснована на реальних подіях 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував.

Зйомки «Носорога» проходили в Кривому Розі, Львові та Києві й завершилися в грудні 2020 року. Фільм створений у копродукції України, Польщі та Німеччини. Українську сторону виробництва представляють продюсер Денис Іванов («Артхаус Трафік») та Олег Сенцов («Край Кінема»). Польські співпродюсери – Даріуш Яблонський, Віолетта Камінська, Ізабела Войчік (Apple Film Production), німецькі – Хайно Декерт, Тіна Бьорнер (Ma.ja.de. Fiction). Міжнародний дистриб’ютор стрічки –  компанія WestEnd Films. 

Створення фільму підтримано Міністерством культури та інформаційної політики України, Державним агентством України з питань кіно, фондом підтримки спільного кіновиробництва та прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт EURIMAGES, Польським кіноінститутом, німецьким кінофондом Medienboard Berlin-Brandenburg. 

 

Search