Новини

Фільм-призер Берлінале «Стоп-Земля» Катерини Горностай вийде в прокат восени

Фільм-володар «Кришталевого ведмедя» Берлінале української режисерки Катерини Горностай «Стоп-Земля» вийде в український прокат цієї осені. 

«Стоп-Земля» – чуттєва автобіографічна історія про дослідження себе. 16-річна Маша вчиться в звичайній київській школі в 11-А класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна та Сєня, по-своєму переживаючи напружену шкільну буденність. Окрім майбутніх екзаменів, вийти із зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Вона розуміє, якщо не наважишся спитати – ніколи не знатимеш, чи це взаємно.

Світова прем’єра стрічки відбулася на Берлінському кінофестивалі, де «Стоп-Земля» отримала нагороду «Кришталевий ведмідь» від юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus як Найкращий повнометражний фільм (Crystal Bear for Best Feature Film by the Generation 14plus Youth Jury). Це одна із найбільш вагомих нагород фестивалю, та є першою для українського фільму в цій категорії.

Головні ролі у стрічці виконали непрофесійні актори-підлітки, з якими в процесі підготовки до зйомок режисерка та команда працювали в акторській лабораторії, – Марія Федорченко, Арсеній Марков, Яна Ісаєнко, Олександр Іванов. Зйомки проходили в Києві та Київській області. 

Сценарій фільму написала режисерка Катерина Горностай. Випускниця «Школи документального кіно й театру» Марини Разбєжкіної та Михайла Угарова. «Стоп-Земля» її повнометражний дебют, до цього режисерка зняла кілька короткометражних робіт, серед яких: «Віддалік», (нагороди кінофестивалів Wiz-Art Film, ОМКФ, «Молодість», 2015); «Бузок» (спеціальна відзнака журі та премія FIPRESCI ОМКФ, 2017); також стала співавторкою документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж» (фільм-відкриття Docudays UA, 2014). 

Продюсерами фільму виступили Віталій Шереметьєв, Вікторія Хоменко, Наталія Лібет, Ольга Бесхмельниціна. Виробництво здійснив кінопродакшн «ЕССЕ Продакшн Хаус» за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Українського культурного фонду. Міжнародну промоцію фільму підтримав Український інститут. Дистриб’ютор стрічки — кінокомпанія «Артхаус Трафік». 

Вихід «Стоп-Землі» у широкий український прокат запланований на осінь 2021 року. 

 

Search