Новини

Жан Беленюк завоював перше золото України на Олімпіаді-2020

Українець Жан Беленюк - олімпійський чемпіон Ігор у Токіо. У фіналі Жан Беленюк здолав триразового призера чемпіонатів світу - угорця Віктора Лорінца.

Для Беленюка фінал Олімпіади у Токіо став другим у кар'єрі. У 2016 році він також дійшов до цієї стадії, але у підсумку виборов лише "срібло", поступившись росіянину Давіду Чакватадзе.

У фіналі вагової категорії до 87 кг зустрічалися перший та другий номери рейтингу. При цьому Беленюк був другим номером - Лорінц його очолював.

Беленюк був другим українським борцем, який вийшов у середу, 4 липня, на фінальну сутичку. Перед українцем Парвіз Насібов намагався здобути "золото" у вазі до 67 кг, але програв у фіналі іранцеві Мохаммадреза Гараї.

Перед сутичкою Беленюк звертав увагу на Лорінца. Він зазначав, що неодноразово з ним зустрічався і мав позитивну статистику сутичок, не програвши жодної.

Це вдалося Беленюкові і у фіналі Олімпійських Ігор. Представник Полтавщини виборов "золото" Олімпіади-2020.

Перший бал за активність здобув Лорінц. Але Беленюк миттєво вийшов із партеру та піднявся. Стартова 3-хвилинка закінчилася з мінімальною перевагою угорця, але за контролем сутички з боку українця.

Беленюк заробив бал на початку п'ятої хвилини сутички. А потім у партері заробив ще чотири очки завдяки двом накатам!

Жан Беленюк втримав перевагу і став олімпійським чемпіоном! Перше "золото" України на Олімпіаді-2020!

Що відомо про Жана Беленюка

  • 30-річний борець, представник Полтавської області у греко-римській боротьбі (вага до 87 кг).
  • Срібний призер Олімпіади-2016, 2-разовий чемпіон світу та 3-разовий чемпіон Європи.
  • У 2021 році Беленюк став бронзовим призером чемпіонату Європи.

Усі медалі України на Олімпіаді-2020

  • "золото": Жан Беленюк (боротьба)
  • "срібло": Михайло Романчук (плавання), Парвіз Насібов (боротьба)
  • "бронза:" Дар'я Білодід (дзюдо), Ігор Рейзлін (фехтування), Олена Костевич / Олег Омельчук (стрільба), Михайло Романчук (плавання), Еліна Світоліна (теніс), Алла Черкасова (боротьба), Марта Фєдіна, Анастасія Савчук (артистичне плавання), Ірина Коляденко (боротьба)

Що далі

  • Середа, 4 серпня (вечірня сесія, 14:55). Ірина Коляденко - бронзовий фінал (суперниця визначиться за підсумками втішних сутичок).

Search