Новини

На Одещині знімають дитячий проєкт про рідкісних тварин дельти Дунаю

В унікальному містечку Вилкове та Дунайській дельті триває знімання серії екопрограм «Червоні рюкзаки». Виробництво проєкту здійснює кінокомпанія «Добранічфільм» за підтримки Українського культурного фонду.

«Червоні рюкзаки» — це 5 програм для дітей молодшого й середнього шкільного віку, що розповідають про диких тварин, птахів і риб, які занесені до Червоної книги України та перебувають на межі зникнення. Програми будуть присвячені таким тваринам: кіт лісовий, пелікан кучерявий, бджола медоносна, білуга звичайна, сиворакша.

«В українському YouTube майже немає контенту для дітей молодшого шкільного віку, який би порушував екологічні проблеми, розповідав малечі про природні ресурси України, їхню вичерпність, необхідність збереження природи тощо. Ці важливі питання ми будемо доносити у простій розважальній формі через пригодницьку історію двох друзів — хлопчика та собаки. Серед більшості розважального контенту наш проєкт відрізнятиметься меседжем про важливість збереження унікального біорізноманіття України. Ці цінності є близькими нам, і ми раді, що Український культурний фонд підтримав наш проєкт», — розповіла продюсерка й керівниця проєкту Світлана Рудюк.

Світлана за фахом сценаристка та режисерка. Членкиня Національної спілки кінематографістів України й Української кіноакадемії. На її рахунку вже є дві повнометражні стрічки як сценаристки (Д/ф «Гідра», д/ф «Ваш Василь»), одна — як режисерки (д/ф «Ваш Василь»), п'ять — виконавчої продюсерки (д/ф «Заміновані вірністю», «Одесити на Донбасі», «Перехрестя Балу», «Гідра», д/ф «Веронські скарби», п’ять — генеральної продюсерки фільмів (д/ф «Родинна справа», д/ф Not alone, д/ф «Зірки на землі», короткометражний х/ф «Ой!» і «Viseu, meu amor»). 

Режисеркою та сценаристкою «Червоних рюкзаків» є Анастасія Матешко — письменниця, членкиня Національної спілки кінематографістів України, Лауреат Державної премії ім. Лесі Українки. 

За її сценаріями були зняті ігрові фільми «Трубач» (реж. А. Матешко, дитячий музичний фільм), «Каптум» (реж. А. Матешко, воєнна драма в співавторстві з Н. Переверзєвою), «Фокстер і Макс» (реж. А. Матешко, пригодницький дитячий фільм), документальна картина  «І кожна річка» (екодрама) та телефільм «Давай пограємо» (реж. О. Ітигілов, новорічна комедія). 

У співавторстві з Андрієм Кокотюхою написала сценарій до т/с «Потрійний захист» (реж. А. Матешко).

У її режисерському доробку є 2 картини («Сходознавець», 2016 рік; «Жилець», 2015 рік) та 4-серійний серіал «Жива вода». 

Видані книги Анастасії Матешко: «Живородний птах», коротка проза, лірика; «Падіння вгору», коротка проза, лірика; «Острів Ц», коротка проза, лірика; «Потрійний захист», детектив. 

«Бажання знімати програми про дельту Дунаю виникло у мене під час відпочинку у Вилковому, коли познайомилася з місцевими активістами й нашим лінійним продюсером та екологом Михайлом Жмудом. Південь країни — унікальна місцевість, і мені як режисерці та сценаристці захотілося максимально цікаво й доступно розповісти про нього дітям і їхнім батькам», — підкреслила Анастасія Матешко.

Ведучими програм стали 12-річний Андрій Матешко та його пес Рей. Останньому, до речі, завели сторінку в інстаграмі, де активно розповідають про зйомки @rey_redbackpacks.

Хлопчик справді цікавиться природою й екологічною тематикою, мріє досліджувати навколишній світ із позиції екоактивіста. Попри свій юний вік, він уже має досвід у кіновиробництві. Знявся у фільмах «Готель Едельвейс», «Сходознавець», «Фокстер і Макс» і серіалі «Гордіїв вузол», а також озвучив героя в мультфільмі Victor Robot. 

Редакторкою проєкту є Олена Рубашевська — українська режисерка, кінокритикиня та редакторка. Програмна директорка кінофестивалю ОКО. 2020 року отримала Президентський Грант у галузі літератури на написання книги для підлітків на тему пригодницького туризму. 

Експертну підтримку у створенні серії програм надає WWF Україна. Науковою консультанткою виступила Інна Гоч, керівниця водного напряму у WWF Україна. У рамках цього напряму впроваджуються рішення з відновлення українського водного сектора, ревіталізація річок, збільшення відсотка вільно текучих рік, демонтаж застарілих перешкод, відновлення боліт, вивчення захисту осетрових тощо.

«На мою думку, проєкт згенерує якісний контент для дітей та підлітків, аналогів якому я не пригадую у вітчизняній кіно- та теле-індустрії. Охорона природи, збереження біорізноманіття, рідкісні види - це саме ті теми, розвиваючи які, ми зможемо виховати більш екосвідоме покоління, яке розуміє, що у нас немає планети В», — підкреслила експертка.

Фільмування програм триватиме до 20 серпня. Вихід програм на YouTube заплановано на середину жовтня 2021 року. 

 

Search