Новини

Помер перший президент незалежної України Леонід Кравчук

У віці 88 років 10 травня помер перший президент незалежної України Леонід Кравчук. В останні місяці він перебував на реабілітації в Німеччині.

Про це Суспільному стало відомо з власних джерел, також про це повідомили колишній уповноважений з прав дитини Микола Кулеба, народна депутатка Ірина Геращенко, а також видання "Українські новини""Лівий берег""РБК-Україна" з посиланням на джерела в оточенні Кравчука та Офісі президента.

У 1991-94 роках Кравчук був першим президентом незалежної України. Після відставки він кілька разів обирався депутатом Верховної Ради. Зокрема у 2006 році він очолив блок "Не так!", який виступав за зближення України з Росією.

В останні роки Леонід Кравчук був частим гостем і коментатором українських ЗМІ.

У липні 2020 року Володимир Зеленський призначив Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу замість другого президента України Леоніда Кучми.

У червні 2021 року речниця Леоніда Кравчука Оксана Сибірцева повідомила Суспільному, що перший президент не брав участі в урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди 25 річниці Дня Конституції через поганий стан здоров'я.

Пізніше радник глави Офісу президента Олексій Арестович повідомив виданню LIGA.net, що Кравчук переніс операцію на серці.

До початку повномасштабної війни Росії проти України Леонід Кравчук спільно з Леонідом Кучмою і Віктором Ющенком звернулися до країн-підписантів Будапештського меморандуму з проханням вжити кроків для зупинки країни-агресора, тобто Росії.

Search