Новини

Росія відправила перший корабель на МКС із початку війни в Україні

Попри погрози РФ залишити МКС, туди прибув вантажний корабель із 3 тоннами запасів.

Попри те, що глава Роскосмосу Дмитро Рогозін заявив, що Росія залишає МКС, космічний вантажний корабель "Прогрес-81" пристикувався до орбітальної станції. Це був перший такий запуск РФ із космодрому Байконур із початку вторгнення Росії в Україну, повідомляє Forbes.

За даними NASA, російський космічний вантажний корабель запущений на ракеті "Союз". Він доставив на орбіту три тонни продовольства, спорядження, палива та інших запасів, необхідних для екіпажу на МКС. "Прогрес-81" двічі облетів Землю на шляху до МКС та пристикувався до російського модуля "Зірка".

Росія в особі Рогозіна вже погрожувала вийти із програми співпраці на МКС протягом цього року. Видання пише, що з огляду на частоту таких заяв глави Роскосмосу це може бути просто порожньою погрозою.

Росія залишається партнером по МКС, попри те, що війна в Україні триває і на РФ накладено численні санкції, зокрема і на підприємства аерокосмічної галузі. Та попри загрози розірвати співпрацю зі США в космосі, російський космічний корабель доставив на Землю американського астронавта Марка Ванде Хая.

МКС — це космічний об'єкт на орбіті, яким займаються 5 світових космічних агенцій та 15 країн світу. Так склалося, що попри супротивність на Землі, співробітництво у космосі ніколи не припинялося.

Як уже писав Фокус, на обшивці ракети, яка вивела в космос вантажний корабель, нанесено слово "Донбас" та розміщено прапори так званих "ДНР" та "ЛНР".

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації України, у своєму твіті написав, що "частина ракети "Прогрес" називається "Донбас" і це символічно, адже ця частина відокремиться від ракети і згорить в атмосфері. Ніякого прогресу не чекає і на окуповані території Донбасу. Прогрес пішов. з Росії".

Через вторгнення РФ в Україну багато міжнародних космічних проєктів росіян пішли в історію, пише Space.

Наприклад, ракети "Союз" більше не стартують із космодрому Куру у Французькій Гвіані, який належить Європейському космічному агентству. Також РФ припинила продаж ракетних двигунів свого виробництва американським компаніям. Але, як показує запуск корабля "Прогрес-81", Росія поки не збирається йти з МКС.

Але американці вже намагаються знайти заміну російським вантажним кораблям, які практично всю історію орбітальної станції були основними постачальниками запасів у космос. Кораблі компанії SpаceX активно включаються до роботи у цій сфері. Наприклад, на 10 червня заплановано запуск вантажної місії на МКС SpaceX CRS-25. Нещодавно на МКС побував у межах випробувального польоту безпілотний космічний корабель Boeing Starliner. У NASA вважають, що до кінця року кораблі компанії Boeing так само, як це роблять кораблі SpaceX, зможуть почати доставляти на МКС астронавтів.

 

Search