Новини

«Євробачення-2023» проведуть у Великій Британії

Пісенний конкурс «Євробачення-2023» відбудеться у Великій Британії від імені цьогорічного мовника-переможця — української телерадіокомпанії Суспільне.

Цю інформацію підтвердили Європейська мовна спілка (EBU) та британський суспільний мовник ВВС.

Після рішення не проводити захід наступного року в Україні з міркувань безпеки ЄМС розглянула низку варіантів, обговорюючи їх із Суспільним. 

У результаті обговорень ЄМС запросила ВВС, представник якого цього року посів друге місце на конкурсі, виступити організатором 67-го «Євробачення».

«Ми надзвичайно вдячні, що ВВС погодилася провести пісенний конкурс "Євробачення" у Великій Британії у 2023 році», — сказав Мартін Остердаль, виконавчий директор «Євробачення». 

За його словами, ВВС чотири рази брала на себе зобов’язання проводити конкурс замість інших країн-переможниць.

«Продовжуючи цю традицію солідарності, ми знаємо, що наступного року конкурс продемонструє креативність і майстерність одного з найдосвідченіших суспільних мовників Європи, при цьому гарантуючи, що цьогорічні переможці  — Україна — будуть відзначені та представлені протягом усієї події», – сказав Мартін Остердаль.

Голова правління Суспільного Микола Чернотицький додав: «Пісенний конкурс "Євробачення-2023" відбудеться не в Україні, але на підтримку України. Ми вдячні нашим партнерам ВВС за солідарність з нами. Я впевнений, що разом ми зможемо додати українського духу цій події та вкотре об’єднати всю Європу навколо наших спільних цінностей — миру, підтримки, цінування розмаїття і таланту».

Суспільне співпрацюватиме із ВВС, щоб розробити та інтегрувати українські елементи в шоу наступного року. До того ж, за правилами конкурсу, Україна як країна-переможниця, автоматично потрапить до фіналу майбутнього конкурсу.

Генеральний директор ВВС Тім Дейві сказав: «Нам дуже шкода, що наші колеги та друзі в Україні не зможуть прийняти пісенний конкурс "Євробачення-2023". Отримати запрошення стати організатором найбільшого і найскладнішого у світі музичного конкурсу – великий привілей. ВВС прагне зробити цю подію справжнім відображенням української культури, а також продемонструвати різноманіття британської музики та творчості. Наразі ВВС починає пошук міста-господаря, яке стане нашим партнером для проведення однієї з найцікавіших подій у Великій Британії в 2023 році».

ВВС проводила «Євробачення» більше разів, ніж будь-який інший мовник: у 1960, 1963, 1968 і 1977 роках — у Лондоні, у 1972 році — в Единбурзі, у 1974 році — у Брайтоні, у 1982 році — у Гаррогейті та в 1998 році — у Бірмінгемі.

Місто-господаря «Євробачення-2023» оберуть найближчими місяцями шляхом конкурсу, який стартує цього тижня. 

Логотип події 2023 року, як і дати її проведення, оголосять згодом. 

Пісенний конкурс «Євробачення» – це наймасштабніша щорічна музична подія у світі. Перший такий конкурс відбувся в 1956 році. Його організувала Європейська мовна спілка (ЄМС), яка представляє суспільні медіа в 56 країнах Європи, Близького Сходу та Африки.

Конкурс 2022 року охопив понад 180 мільйонів глядачів на телебаченні та цифрових платформах.

Нагадаємо, що у травні гурт «Kalush Orchestra» переміг на Євробаченні-2022 у Турині. Суспільне, яке є членом EBU, забезпечило відбір та участь представника України, а також було офіційним транслятором конкурсу.

23 червня EBU ухвалила рішення, що «Євробачення-2023» не проводитимуть в Україні, проте країну-господарку для наступного конкурсу тоді ще не обрали.

Search