Новини

Міжнародний скандал із Угорщиною: МЗС України вимагає вибачень через поведінку Орбана

Проросійський прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан намагається викрутитися зі скандалу з шарфом, на якому зображена карта «Великої Угорщини» з територіями України, Румунії, Словаччини, Австрії, Хорватії, Сербії. Орбан  вважає, що нічого страшного не відбулося.
Коментар відносно скандалу Віктор Орбан розмістив на своїй сторінці у Фейсбук.

«Футбол – це не політика. Давайте не уявляти того, чого немає. Збірна Угорщини — це команда всіх угорців, де б вони не жили!» - написав Орбан.

Нагадаємо, що з шарфом, на якому було зображення карти «Великої Угорщини», куди «включили» території України та Румунії, Орбан вболівав на футбольному матчі збірної своєї країни.

З цього приводу Міністерство закордонних справ України викликає посла Угорщини. Наша країна очікує офіційних вибачень.

Відповідною інформацією поділився речник МЗС України Олег Ніколенко на особистій сторінці на Facebook.

Дипломат написав: "Пропаганда в Угорщині ідей ревізіонізму не сприяє розвитку українсько-угорських відносин. У МЗС України буде запрошений угорський посол, до відома якого буде доведена неприйнятність вчинку Віктора Орбана".

За словами Ніколенка, Україна також очікує офіційних вибачень від Угорщини. Будапешт має спростувати посягання на територіальну цілісність нашої держави. Відповідь на заяву спікера українського МЗС поки не надійшла.

Угорський прем'єр прийшов на матч Чемпіонату світу з футболу за участю рідної збірної у фанатському шарфі з картою "Великої Угорщини". Це стало причиною масштабного міжнародного скандалу.

На карті зображено окремі території Австрії, Сербії, Словаччини, Хорватії, Румунії та України у складі Угорщини. Держава панувала на цих землях до Першої світової війни. Але після поразки і укладення Тріанонського договору 4 червня 1920 року Угорське Королівство втратило ці території.

У МЗС Румунії вже висловили протест у зв'язку з витівкою Орбана: "Подібний жест знаходиться в очевидному контрасті з атмосферою відкритості і відновленням двостороннього діалогу з нагоди недавніх консультацій, які румунський міністр закордонних справ провів у Будапешті як з угорським колегою, так і угорським прем'єром".

А в Австрії пообіцяли влаштувати Орбану історичний лікбез про країну, якої більше не існує.

Міністерство закордонних справ Австрії з іронією відреагувало на витівку прем’єрі-міністра Угорщини Віктора Орбана, який з’явився на футбольному матчі у скандальному шарфі, де на мапі його країни значилися території Закарпаття, а також кількох інших країн – зокрема й Австрії. Про це повідомляє Kronen Zeitung.

Швидкий погляд на історичні карти в міністерстві закордонних справ підтвердив початкові припущення про те, що Транслейтанія, мапа якої пристуня на шарфі, не існує вже близько 100 років. Ми проінформуємо наших угорських сусідів про цей розвиток історичних подій за першої ж нагоди”, – йдеться у коментарі австрійського МЗС.

Водночас в окремих політичних силах вважають, що поведінка Орбана в умовах війни росії проти України виглядає провокативно.

Нагадаємо, що в Угорщині випустили друком підручник, в якому Україну позиціонують як державу, яка, нібито, "має комусь належати". У ньому, зокрема, вміщено зображення, як стяг України "роздирають" між собою росія, Європейський Союз та США. 

За матеріалами https://ua.news/ua, https://www.stopcor.org

Search