Новини

Фотокамера, що засвідчила факти Голодомору: унікальні світлини

Алекс Вінер-Бергер фотографував злочини радянської Росії, його світлини стали беззаперечним доказом Голодомору.

Правнучка свідка геноциду українців привезла до Києва унікальні світлини, які він відзняв під час Голодомору в Харкові, повідомляє ТСН.

До 90-х роковин геноциду українців 32-33 років минулого століття до Києва приїхала правнучка австрійського інженера, який у той час працював у Харкові. Алекс Вінер-Бергер фотографував злочини радянської  Росії, його світлини стали беззаперечним доказом Голодомору. Оригінальну фотокамеру та альбом із фото у ці дні виставили в Національному музеї Голодомору-геноциду. 

Самара Пірс показує фотоапарат свого прадіда, на який він 33-го знімав вулиці Харкова, де помирали люди. Інженер Алекс Вінер-Бергер був вражений побаченим і хотів розповісти світові правду про те, як Росія нищить українців голодом.

«Він намагався передавати новини за кордон, до Німеччини передусім, він телефонував у багато газет в Англії, щоб змогти опублікувати ці фотографії. Бо працювала пропаганда і було важко передати назовні цю історію», - розповідає Самара.

Чоловік зумів переправити фотоплівки дипломатичними шляхами за кордони союзу, але захід мовчав. Австрієць навмисно зробив два однакові альбоми, щоб фотодокази геноциду не загубилися.

Самара вже в дорослому віці дізналася і про фото прадіда, і про голодомор. Тому вона не вперше в Україні і хоче про цей злочин розповідати усім.

"Я за справедливість і я вважаю, що справедливості досі не досягнуто. Так, є кілька країн у світі, які визнали Голодомор геноцидом, але не моя Англія, до прикладу. Росія досі усе заперечує. І я думаю, що про це потрібно говорити", - каже дівчина.

Вона гортає сторінки альбому і переказує родинні спогади. Прадід не лише фотографував - Алекс рятував дітей: підбирав на вулицях біля бездиханних матерів і віз до притулків. Та більшість голодних не могли сподіватися на порятунок.   

На початку 30-х років була примусова колективізація. Українські селяни опиралися, і Росія вирішила їх приборкати штучним голодом. У людей радянські продзагони відбирали усе. Селяни вмирали цілими сім'ями.

 Джерело: https://tsn.ua/exclusive/

 

Search