ТВ

Телеканали - до ювілею Незалежності України

Чимало українських медіа відзначають 30-ту річницю проголошення незалежності знаковими проєктами та змінами у своєму житті. Журнал «НВ» з нагоди ювілею незалежності перейшов на українську, «Тиждень» спробував визначити порядок денний в економіці, політиці, культурі та інших сферах на наступне десятиліття. Тим часом телеканали готують спеціальні ефіри, прямі трансляції та концерти. Кінопрем’єри та серіал вийдуть в ефірі ICTV та Суспільного; «1+1» та «Україна» зроблять акцент на новинах та концертах; СТБ покаже повтор фільму «Мама» про окупований Донбас, а Новий канал підготував сцецвипуски «Хто зверху?» та «Будиночок на щастя». «Інтер» традиційно покаже концерти та новини, а також спецрубрику ранкового шоу.

Портал «Детектор медіа» підготував цікавий матеріал для глядачів українського телебачення з нагоди святкування річниці Незалежності.

Суспільне: серіал про розпад Радянського Союзу

Ключовою прем’єрою «UA: Першого» стане серіал про здобуття Україною незалежності «Колапс: як українці зруйнували імперію зла». Стрічку виробляє кінокомпанія «Ессе Продакшн Хаус» за сценарієм та на замовлення Суспільного. Із продакшном підписали договір через Prozorro на 4,6 млн грн. Продюсер та автор ідеї — член правління Суспільного Ярослав Лодигін, режисер — Сергій Лисенко, сценарист — Олександр Зінченко, оператори — Сергій Михальчук і Дмитро Санін.

«Розпад Радянського Союзу — це точка відліку для кожного українця, знає він про це чи ні. Серіал має цікаво розповісти цю історію. Тим більше, що в останній час відкрився цілий ряд нових джерел інформації для дослідників — і в США, і в Україні (розкриті архіви КДБ в межах "архівної революції"). Тепер є можливість вийти за межі пропагандистських наративів інших держав. Є змога підібратися ближче до фактів, до того, що справді сталося і яку роль у цьому відігравала Україна й українці. Документи та свідчення учасників подій показують, що ця роль була вирішальною», — сказав Ярослав Лодигін.

Суспільне сподівається, що ця стрічка стане його візитною карткою. Прем’єра серіалу відбудеться в ефірі  23 серпня о 17:00 (4 серії) та 24 серпня о 18:00 (3 серії).

Окрім того, «UA: Перший» покаже пряму трансляцію урочистостей з нагоди Дня державного прапора України 23 серпня та 24 серпня урочистості на Майдані Незалежності, документальний проєкт Суспільного мовлення «Мій прапор» Євгенії Подобної, прямоефірний спецефір «Суспільної студії» — міжнародний саміт «Кримської платформи», старт нового сезону суспільно-політичного токшоу «Зворотний відлік» і молебень «Благословення України» у Соборі Святої Софії з нагоди 30-ліття відновлення Незалежності України. Святкові богослужіння очолять Вселенський Патріарх Варфоломій разом із митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм.

Ще один канал Суспільного «UA: Культура» до Дня Незалежності покаже прем’єру документального фільму «30 років Незалежності» режисерки Тетяни Сучкової-Ладік та збірні концерти «Червона рута. Як це було. 89» і  «Червона рута. Як це було. 2009».

ICTV: українське кіно та фантазії про майбутнє

До Дня незалежності ICTV запланував показ телевізійних прем’єр українського кіно, випущеного 2020 року. Зокрема, 22 серпня о 22:45 канал покаже фільм «Толока» режисера Михайла Іллєнка. Це історичний стрічка — екранізація Шевченкової балади «У тієї Катерини хата на помості…». А 23 серпня, у День прапора, в ефір вийде пригодницька комедія «Безславні кріпаки» про вигадану зустріч Тараса Шевченка і справжнього самурая.

ICTV готує спецвипуск інформаційної програми «Факти» та святковий ефір «Дизель Шоу» 24 серпня. Також канал покаже спецпроєкт «Велика Україна» — фантазії про те, якою буде наша країна через 10, 50 та навіть 100 років, від Kolegi studio, творців ютуб-скетчшоу «Наші Без Раші». «Автори зібрали усі найпоширеніші кліше сучасності та перевернули їх догори дриґом. Уявіть, що у всьому світі гривня ‒ найміцніша валюта. Тепер не наші мріють про грінкарти, а американці шукають українське коріння, щоб оформити найпрестижнішу у світі "карту українця". Уся Європа їздить на українських номерах, а заробітчани з Італії вишиковуються в чергу, щоб працювати в маєтках українців», – розповіла продюсерка ICTV Тетяна Гребенік.

«30 років незалежності – важлива подія для кожного українця. А для ICTV – це особлива дата, оскільки канал був першим комерційним мовником після виходу України з СРСР», — зазначила керуюча директорка ICTV Анастасія Штейнгауз.

Сайт «Факти ICTV» запустив голосування, приурочене до 30-ї річниці проголошення Незалежності. Кожен охочий може обрати зі 100 запропонованих 5 подій, які, на його думку, стали найвизначнішими в історії нашої країни.

«Україна» у форматі шоу та новин

«Україна», як і торік, підготувала до свята шоу «З Днем народження, Україно!», яке вийде в ефір 24 серпня о 17:40. Виступатимуть Вєрка Сердючка, Олег Винник, Оля Полякова, Наталія Могилевська, Монатик, Макс Барських, Ірина Білик, Артем Пивоваров, Таянна, Павло Зібров, Руслана, Алексєєв, Анастасія Приходько, Оля Цибульська, Дзідзьо, «Казка», ВВ та інші. Вони виконають хіти, створені за 30 років незалежності України. Подібні концерти канал готує вже чотири роки.

Окрім концертів, в ефір вийдуть спецпроєкти ранкового шоу та новин. Ведучі програми «Ранок з Україною» Марія Мельник і Григорій Герман, Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч вирушили у найвіддаленіші куточки України, щоб розкрити тамтешні загадки. Участь у спецвипуску також візьмуть «Океан Ельзи», Наталія Могилевська і Артем Пивоваров. «Виступ Артема буде символічним, адже цього року йому виповниться 30 років – так само, як і Незалежності нашої держави», — повідомляє пресслужба «України».

За словами головного редактора інформаційного мовлення «України» Юрія Сугака, на каналі «Україна» та «Україна 24» вийдуть спецпроєкти до Дня українця (22 серпня) та Дня прапора (23 серпня).  «Це привід розказати унікальні історії наших людей, які, перебуваючи за межами України, люблять свою Батьківщину, популяризують українську культуру серед іноземців і зберігають наші автентичні традиції. Ми підготуємо цікаві сюжети, прямі трансляції з різних куточків світу. Для нас це внесок у єднання української нації», — сказав він. А 23 серпня, за його словами, на каналі згадуватимуть перемоги та рекорди, будуть включення привітань від зірок тощо. Також транслюватиметься підняття найбільшого прапора України в селі Мар’янівка на Черкащині.

24 серпня у День Незалежності новинна команда готує низку репортажів, сюжетів, живих включень.

«Але головне — ми відзначимо героїв нашого часу та нагородимо їх премією “Герої Сьогодні”», — розповів Юрій Сугак. Відзнаку отримають українці, вчинки яких, на думку каналу, зворушили країну. Нагородження проходитиме у Києві і транслюватиметься на каналі «Україна 24».

Канали групи «Україна» покажуть парад До Дня Незалежності та заходи до свята з різних міст. А 25 серпня стартує проєкт «Україна, яку будуємо ми». «Щодня протягом місяця в ефірі ми будемо згадувати українську історію, розповідати про ключові моменти становлення незалежності й, звісно, відзначати наші досягнення за 30 років. Кожен з 30-ти днів спецпроєкту буде присвячений одному року незалежності та висвітлюватиметься у форматі щоденних сюжетів в авторських програмах та прямоефірних студіях інформаційного каналу «Україна 24», у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна» та у програмі «Ранок з Україною»», —  каже Юрій Сугак. Також у межах цього історичного спецпроєкту з 29-го серпня «Україна 24» покаже цикл ексклюзивних фільмів режисера Леоніда Канфера.

«1+1»: перформанс від ТСН та марафон спецпроєктів

«1+1» до Дня Незалежності підготував спецвипуски своїх брендових проєктів та перформанс від ТСН. Напередодні свята канал покаже концертне шоу «Вечір прем'єр із Катериною Осадчою. Літня серія», учасниками якого стануть Тіна Кароль, Оля Полякова, Монатик, The Hardkiss та інші. У спецвипуску  «Вечірнього Кварталу» вийдуть «найкращі та найвпізнаваніші номери за всю історію шоу» у новій інтерпретації і з оновленим акторським складом. Вони мають нагадати глядачам про знакові, переломні і яскраві події, які відбувалися в Україні за 30 років незалежності.

Покажуть «Плюси» і вручення відзнаки «Національна легенда України» з участю президента Володимира Зеленського.

Традиційно 24 серпня в ефір вийде спецвипуск «Сніданку з 1+1», під час якого будуть включення з підготовки до параду, музичні номери та ексклюзивні версії національного гімну. Ранкове шоу змінить  «Твій день»: до студії прийдуть герої, які отримали відзнаки в межах урочистого параду до Дня Незалежності. Упродовж дня виходитимуть прямі включення ТСН, присвячені святковим подіям та урочистостям по всій Україні. «Фіналом цього стане особливий перформанс ТСН о 19:30, створений у колаборації з Big Entertainment Shows — творцями шоу “Голос країни”, “Танці з зірками”, “Ліпсінк батл”, — повідомляє пресслужба. — Глядачі побачать знакові історії українців у поєднанні з яскравими, чуттєвими виступами зірок українського шоубізнесу. Нагадаємо, спецвипуск стане фіналом всеукраїнського туру, присвяченого 30-й річниці Незалежності. Це мультиформатний спецпроєкт, у якому щодня о 19:30 служба новин наживо проводить виїзні випуски з різних регіонів». Виїзна студія ТСН буде просто неба. Через це навіть обмежать рух у місті. Ведучими ефіру стануть Алла Мазур, Наталя Мосейчук та Лідія Таран.

Після святкового спецвипуску ТСН канал покаже концертне шоу на «Олімпійському», учасниками якого стануть понад 30 українських артистів. Але це буде не єдиний концерт: «Плюси» також покажуть проєкт «Ковчег “Україна”: десять століть української музики в одному концерті», який «об'єднає фольклорну і класичну музику, національну культурну спадщину, образотворче мистецтво та новітні технології в одному перформансі». Його також організовує Big Entertainment Shows під керівництвом Володимира Завадюка. У шоу візьмуть участь Святослав Вакарчук, Джамала, Аліна Паш, Юлія Саніна, Alyona Alyona та інші. Ще один концерт — «Українська пісня» — розповість історію української музики за 30 років Незалежності України від ВВ до Go-A.

Новий канал: спецвипуски «Хто зверху» і зізнання в любові до України

Новий канал у 30-ту річницю Незалежності України підготував спецвипуски ситкому «Будиночок на щастя» та шоу «Хто зверху?». Герої ситкому потраплять у 1996 рік. «Спецвипуск з нагоди Дня Незалежності буде невеличким вступом до третього сезону серіалу, – розповідає режисер-постановник і продюсер Сергій Атрощенко. – Ми повернули героїв у їхню молодість. Тому й серії побудували на спогадах та атмосфері тих часів».

Учасниками «Хто зверху?» у цей день будуть Джамала та вокалістка гурту Go_A Катерина Павленко, спортсменка Ганна Різатдінова, хореограф Влад Яма, ведучий Юрій Горбунов та лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя.  «Українці в цьому випуску згадають найцікавіше про нашу географію, про людей, які прославили країну, про музику, — розповіла шефредакторка проекту Анастасія Кутузова. — До музики і графіки ми додали трохи фольклорних мотивів, які стильно вписалися і підтримують концепцію. Коротше кажучи, це єдиний випуск сезону або навіть єдиний випуск взагалі за всю історію шоу, який буде на 100% відрізнятися від всіх інших».

До Дня Незалежності готується і digital-відділ Нового каналу. У соцмережах проведуть марафон освідчень у любові до України — кожен зможе поділитися своїми думками, а автори найоригінальніших зізнань отримають подарунки. Також в ефірі Нового каналу з'являтимуться ролики із зображенням відомих місць України, а глядачам потрібно буде вгадати, що це за місця.

СТБ та фільм про окупований Донбас

СТБ 24 серпня транслюватиме парад, а о 20.20  покаже повтор фільму «Мама», прем’єру якого канал приурочив до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні. Нагадаємо, проєкт «Мама» став переможцем пітчингу серіалів патріотичного спрямування Міністерства культури та інформаційної політики.  Фільм присвячений подіям на окупованому Донбасі.  За сюжетом, мати шукає свого сина, який відправився добровольцем на фронт і потрапив у полон.

Також Дню Незалежності будуть присвячені* «Вікна», які готують спецпроєкт.

Опівночі 23-24 серпня СТБ повторить документальні фільми з циклу «Нескорені». Частина з цих фільмів була приурочена до двадцять п’ятої річниці проголошення Незалежності.

«Інтер» та видатні українці

До Дня Незалежності готує концерти і спеціальні проекти в новинах. Також до свята канал приурочив нову рубрику у шоу «Ранок з Інтером» — «Люди світу». За тиждень до свята щодня у будні в ранковому ефірі виходили сюжети про видатних українців, які змінили світ. Серед них: Борис Патон, Сергій Корольов, Олег Антонов, Ігор Сікорський, Володимир Вернадський, Микола Амосов, Олександр Шалімов, Олександр Довженко, Марія Примаченко, Серж Лифар, Олександр Вертинський, Казимир Малевич, Валерій Лобановський. «Ми зробили серію сюжетів про тих людей, які є знаковими фігурами не тільки для національної, а й для світової історії завдяки тому, що вони зробили, — каже головний редактор «Інтера» Антон Нікітін. — Це люди, які за своєю значимістю, незалежно від того, де і в яких умовах вони народилися, прославили Україну на весь світ». 

Інформаційні канали

Інформаційні канали висвітлюватимуть події Дня Незалежності у режимі марафонів. Транслюватимуть парад, включення студій із гостями.

5 канал підготував фільм-концерт до тридцятиріччя Незалежності за участю українських виконавців. Зйомки відбувалися у різних куточках України: в курортному селі Санжійка Одеської області, у Кам’янці-Подільському, Львові та у селі Витачів на Київщині. Канал новин «24» запустив проект «Україна 30», де у кожному епізоді розповідається про рік незалежності. Окрім цього ведучі каналу записали привітання із Днем Незалежності.

Search