Українське кіно

«Іловайськ 2014»: Ніхто не забутий, ніщо не забуте…

«Іловайськ 2014» - по-справжньому історичний художній фільм, який розповідає про події п`ятирічної давнини на сході України. Саме сьогодні, в річницю Іловайської трагедії,  українці мають змогу в усіх кінотеатрах країни познайомитися ближче  з драмою режисера Івана Тимченко, яку знято за реальною історією командира штурмової групи батальйону «Донбас» Тараса Костанчука, який не тільки зіграв у цій картині, а ще й виступив її продюсером.

Іловайська операція стала символом некомпетенції  і зради одних та героїзму і самовідданості інших. Вона назавжди вкарбується в новітні сторінки історії нашої держави жахливим підсумком: одночасно, в одному місці загинуло майже 500 українських бійців, майже така ж кількість зниклих безвісти. Це їхня кров просочилася у землю і проросте соняхами на квітучих полях нашої Батьківщини, це їхні серця зупинилися заради нашої свободи і незалежності.  

Що стосується самого фільму, найбільш вражаючим фактом є те, що 98%  було знято без жодної комп’ютерної графіки і спецефектів, а ще - акторами були не тільки професіонали, а й близько 50 добровольців,  які вийшли живими з Іловайського котла.

«Іловайськ 2014»: Ніхто не забутий, ніщо не забуте…

Де правду шукати, коли Брат на брата

Я хочу тут жити, а не стріляти

Де правду шукати, до кого кричати

Я хочу тут жити, а не вмирати…

Як влучно написав ці рядки співак Андрій Кузьменко з гурту «Скрябін».

Якщо про сюжет картини коротко… Командир штурмової групи добровольчого  батальйону «Донбас» із позивним «Бішут» Тарас  Костанчук, поранений у бою за Іловайськ, дивом залишається живий в невеликому окупованому місті. Його розшукує призначений комендантом Іловайська російський офіцер Рунков, для якого ця війна перетворилася на особисту трагедію, і він жадає не справедливості, а помсти. Хто правий, а хто винен у всьому що сталося, де істина, де справедливість і чого варта ілюзія перемоги? Не хочу переповідати весь сюжет фільму, його обов`язково потрібно подивитися усім. Cкажу лише, що картина знята без надмірного пафосу, хоча вона надзвичайно патріотична, а вдало підібрана музика, безліч алегорій  і алюзій доводять, що режисер впорався зі своїм завданням на відмінно.

І дотепер виникають суперечки з приводу висновків тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо з`ясування обставин трагедії під Іловайськом. Щогодини, щоночі, болять рани бійців, які воювали, болять серця тих, хто втратив своїх рідних у страшному військовому пеклі, неначе тавром закарбовано на тілі молодої української держави життя полеглих героїв.

Хочу нагадати чудову цитату Ліни Костенко: «А ви думали, що Україна так просто. Україна – це супер. Україна – це ексклюзив. По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни».

ЛЮБІТЬ СВОЮ УКРАЇНУ, БО ВОНА ТОГО ВАРТА!

 

Фото: B&H film distribution

Search