Украинское кино

В прокаті фільм Нарімана Алієва «Додому» (ОГЛЯД)

7 листопада на екрани країни виходить драматична стрічка українського режисера та сценариста кримськотатарського походження Нарімана Алієва з Ахтемом Сеітаблаєвим у головній ролі «Додому». А світова прем'єра картини вже відбулася у травні цього року на 72-му Каннському міжнародному кінофестивалі, де вона брала участь в конкурсній програмі «Особливий погляд».

Назва картини доволі символічна, адже дім це не тільки місце, де пройшло наше дитинство, де нас чекають і люблять завжди. Це місце затишку і спокою, в якому так важливо отримати підтримку, а також спогад, який ми проносимо крізь усе своє життя. Кожна дорога додому насамперед дорога до свого коріння та витоків.

Якщо коротко щодо сюжету… Сім'я Мустафи, глибоко віруючого кримськотатарського мусульманина, втратила на війні на сході України старшого сина на ім'я Назім. Хлопець переїхав із Криму після окупації і добровольцем пішов воювати, всупереч волі рідних. Батько приїжджає до Києва, щоб забрати тіло та поховати хлопця на батьківщині і повернути молодшого Аліма додому, але той пручається. Дорога додому, яку Мустафа долає на своєму автомобілі разом з живим та мертвим сином назавжди змінює їхнє життя.

Найголовніше, що можна відзначити про фільм Нарімана Алієва: це його перша повнометражна доволі глибока і нетипова для сучасного українського кінематографу робота. Фільм здобув нагороди на престижних Бухарестському та Босфорському фестивалях. Хоча у ньому немає жодних згадок про політику, болісні питання про анексію територій, про вигнанців з рідної землі, які мають поневірятися по чужих світах постають чи не у кожному слові героїв. Перспектива неясного майбутнього, напружені відносини батьків і дітей – це ті пазли, з яких можна скласти повноцінну картину життя однієї сім`ї, і усієї країни в цілому.

Суворий, небагатослівний та мужній Сеітаблаєв постає перед глядачем у зовсім новому амплуа і його акторська майстерність неперевершена. Інші герої картини, хоч і непрофесійні актори, такі я к двоюрідний брат режисера Ремзі Білялов, що зіграв молодшого сина, але вони демонструють гідну гру, накопичуючи емоції аж до фінальних кадрів, щоб вразити до глибини душі тими перевтіленнями, що сталися з героями.

Підсумовуючи, можна з впевненістю сказати, що цей фільм обов’язково знайде свого глядача і займе гідне місце серед інших фільмів не тільки українського, а й світового кінематографу. Прінаймні ми в "Бродкаст" його дуже рекомендуємо.

Follow Us

Подписка на Новости

Свежая информация каждую неделю