Українське кіно

В Ужгороді розпочалися зйомки фільму Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада»

В Ужгороді розпочалися зйомки повнометражного ігрового фільму-дебюту «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка. Виробництво здійснює кінокомпанія «ВІАТЕЛ», за підтримки Державного агентства України з питань кіно та у співпраці з компанією «Сучасне Українське Кіно». 

Дебютний повнометражний фільм призера українських та міжнародних фестивалів Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада» — це пострадянський нуар, події якого розгортаються в Україні в 1996 році. За сюжетом, судовий психіатр допомагає своєму другу, капітану міліції, розслідувати складну справу про вбивство міліціонера. Правоохоронці поспішають закрити справу до відміни смертної кари, однак лікар не впевнений у підсудності обвинуваченого.

Кінопроект присвячений переломному періоду в українській історії – 90-м рокам. “Саме у 90-х роках відбулося становлення незалежної України, і в них знаходяться корені наших сучасних проблем”, — кажуть автори фільму.

Основні події фільму «Ля Палісіада» розгортаються за декілька місяців до підписання протоколу № 6 Європейської конвенції, що передбачав відмову від смертної кари, яка дісталася Україні у спадок від СРСР. До цього за кількістю смертних вироків Україна мала один із найвищих показників у світі. За даними лондонської Організації Захисту Прав Людини у 1996 році Україна була на другому місці в світі після Китаю, засудивши до смерті 89 людей. Загалом з 1991 року в Українi було виконано понад 600 страт. Цей кричущий факт досі не отримав висвітлення в українському кінематографі.

Ще одним складником унікальності «Ля Палісіада» буде особлива технологія зйомки, що передбачає поєднання плівкового ретро-зображення та сучасних цифрових технологій. Фільм буде знято на декілька камер різного часу, що відповідатимуть епосі в кадрі.

Проєкт «Ля Палісіада» вперше презентовано на кіноринку Одеського кінофестивалю 2019-го, де він здобув нагороду HeForShe Руху солідарності за гендерну рівність від  ООН. Розробку проєкту підтримав Український Культурний Фонд.

Зйомки фільму відбуватимуться на Закарпатті та в Києві. Прем’єра фільму планується 2022 року.

Режисер та автор сценарію — Філіп Сотниченко

Оператор — Володимир Усик

Звукорежисер — Сергій Авдєєв

Художниця-постановниця — Маргарита Кулик

Художник по костюмах — Володимир Кузнєцов

У ролях: Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейникова, Олена Мамчур, Олександр Марлєєв

Продюсери фільму: Галина Криворчук, Валерія Сочивець, Сашко Чубко

Довідка:

Філіп Сотниченко народився 1989 року в Києві. 2016-го закінчив КНУТКТ ім. І. К. Карпенка-Карого. Співзасновник колективу молодих незалежних режисерів «Сучасне українське кіно». Короткометражний фільм Філіпа Сотниченка «Син» (2015) був обраний до конкурсної програми міжнародного кінофестивалю у Клермон-Феррані, виграв приз FIPRESCI на Одеському МКФ та приз «Найкращий український фільм» на Міжнародному кінофестивалі Wiz-Art. Його короткометражний фільм «Цвях» (2016) став Найкращим короткометражним фільмом на Одеському МКФ та Найкращим студентським документальним фільмом на Міжнародному кінофестивалі в Пярну. А короткометражний фільм «Технічна перерва» (2017) виграв нагороду «Найкращий фільм» на кінофестивалі класу А у Таллінні.

Студія ВІАТЕЛ — одна з перших приватних кіновиробничих компаній в Україні, заснована 1994 року продюсеркою Галиною Криворчук та кінорежисером Василем Вітром. Створила низку фільмів молодих талантів, включаючи короткометражний фільм «Технічна перерва» Філіпа Сотниченка.

Search