Українське кіно

Сьогодні день українського кіно

У другу суботу вересня відзначають День українського кіно.

Сучасний український кінематограф продукує різноманітні фільми — соціальні і комедійні стрічки, документальне, короткометражне кіно і серіали.

Проте останнім часом на перший план виходять історії про сучасну російсько-українську війну, історичні та патріотичні фільми, які допомагають українцям пізнати себе і дізнатися більше про свою історію та сьогодення.

Читайте також: Наші на 78-му Венеційському кінофестивалі: «Відблиск» Васяновича, «Носоріг» Сенцова і «Цензорка» Керекеша

Історія свята

День українського кіно — це свято всіх причетних до створення українського кінематографа, а також його відданих поціновувачів. Воно встановлене згідно з Указом Президента від 12 січня 1996 року.

Український кінематограф бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона й більше ніж на рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроєкційний апарати. Кілька років по тому, у Харкові Альфред Федецький зняв декілька короткометражних картин і 2 грудня 1896 у приміщенні Харківського оперного театру (тепер обласна філармонія) провів перший в Україні публічний кіносеанс.

На час винайдення кіно вважалося атракціоном, «рухомою фотографією»; воно багато запозичувало з літератури і театру.

Читайте також: Продюсер Володимир Яценко: «Україна може знімати кіно, цікаве людям в усьому світі»

В Україні ігрові стрічки з’явилися 1907 року, з 1909-го почали випускатись комедії, драми, водевілі з репертуару та у виконанні акторів українських театрів: «Шельменко-денщик», «Москаль-чарівник», «Ніч перед Різдвом».

Існували невеликі студії в Катеринославі (Дніпро), Одесі, Києві. Потім були по-справжньому революційні для українського кіно 20-ті роки ХХ століття, коли з’явилися фільми Довженка «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929), «Земля» (1930).

З появою звуку український кінематограф отримав нове дихання. У 30-х роках Іван Кавалерідзе знімає «Коліївщину» (1933), «Прометея» (1935), «Наталку Полтавку» (1936), «Запорожця за Дунаєм» (1937). Після Другої світової війни, попри жорстку цензуру й тиск з боку тоталітарної держави, на екрани кінотеатрів виходять фільми Леоніда Осики, Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Юрія Іллєнка та інших визначних українських кінорежисерів, де й досі сяють зірки акторського таланту Івана Миколайчука та Леоніда Бикова, Лариси Кадочникової та Ади Роговцевої, Богдана Ступки та Костянтина Степанкова.

Читайте також: Держкіно: переможці 17-го пітчингу кінопроєктів

Search