Українське кіно

Розпочинаються зйомки за культовим романом Любка Дереша

Кінопроєкт повнометражного фільму «Трохи пітьми, або На краю світу» за мотивами однойменної книги культового українського письменника Любка Дереша - це поєднання психологічної драми, внутрішнього переродження героїв, потойбічних сил, альтернативної музики, містики та субкультур. А ще: яскрава й плідна синергія модної української літератури й кінематографа.

Містична драма є безпосереднім авторським відтворенням популярного твору української літератури, а саме - п’ятого роману Любка Дереша. Стиль письменника є унікальним, його авторський почерк не можна сплутати з іншим. Він є визначною постаттю української культури загалом, не боїться прямо висловлювати свої думки, говорить так, ніби на сторінках його романів відбувається саме життя: справжнє, непідробне, відверте.

Продюсерка кінопроєкту «Трохи пітьми» Вероніка Крижна: «Для мене особисто твори Любка Дереша - це не просто художня література, це певна терапевтична площина, в яку кожен може потрапити та вийти з власної екзистенційної кризи, прочитавши книги цього унікального автора. Іноді слово лікує, і саме цього цілющого ефекту ми хочемо домогтися у майбутньому фільмі. Для мене як для продюсера важливим є той факт, що кінопроект стане першою повнометражною екранізацією роману автора, адже вже зараз сформувалась стала зацікавленість аудиторії саме до жанрового українського кінопродукту. Власне у розробці сценарію ми прагнемо знайти відповіді на глибинні питання, що стосуватимуться людських цінностей, але збережемо легкий і невимушений стиль та іронічний гумор автора».

Вже наприкінці жовтня цього року команда проєкту планує приступити до зйомок тізера майбутньої картини. Для відтворення атмосфери містичних Карпат розглядаються маловідомі закутки Київської області.

Стрічка є першою повнометражною екранізацією роману Любка Дереша, тож він висловив особисте побажання допомогти авторам проєкту і проробити драматургію майбутнього кіносценарію. Отже, ця фільмована містична історія про людські стосунки та духовне піднесення для самого Дереша - є доволі особистою і важливою.

Один із найвідоміших сучасних українських письменників, прозаїк, есеїст, сценарист, лектор, куратор, розробник інноваційних підходів у творчості, що глибоко вивчає психологію творчості, зокрема досліджує тему екзистенційної кризи у творчих особистостей і способи виходу з неї, -  Дереш, - видає свої книги з 2001 року, маючи велику кількість шанувальників. Книжки Любка Дереша перекладались на 7 мов світу, видавались у Німеччині, Італії, Франції, Польщі, Сербії, Болгарії, Вірменії.

Тираж роману «Трохи пітьми, або На краю світу» складає понад 20 000 екземплярів. Роман потрапив до трійки найкращих книжок  конкурсу «Книжка року» Бі-Бі-Сі 2007 року. Також в 2017-му продюсерка кінопроєкту «Трохи пітьми, або На краю світу» Вероніка Крижна вже мала досвід екранізації короткометражного фільму «Намір» за однойменним романом Любка Дереша, світова прем’єра якого відбулась на 47-му Київському Міжнародному кінофестивалі «Молодість», отримавши схвальні відгуки від кіноспільноти та високу зацікавленість від цільової аудиторії фільму, які не закінчуються дотепер.

Любко Дереш, письменник: «Коли я писав роман «Трохи пітьми», я мав ясне відчуття візуальності цієї історії, і багато сцен одразу ж писалися так, як вони б могли виглядати у кіно. Зараз, пʼятнадцять років потому, здається, є можливість ці непевні надії втілити в життя. Я відчуваю відкритість режисера і продюсера до співпраці, і, сподіваюся, ми зможемо вибудувати захоплюючу історію на основі книжки. Наразі процес іде довкола базових сценарних елементів, ми з режисером співставляємо свої бачення фільму і шукаємо найбільш ефектного способу передачі духу і настрою книжки через кінодраматургію».

Синопсис

На фестиваль самогубців у Карпати приїжджають шестеро майбутніх мерців. Усі вони мають власні причини вкоротити собі віку. Під час фестивалю кожному з них належить пережити внутрішнє переродження. Мазохістка, екстрасенс, програміст, двоє дівчат-наркоманок та панк із глибокою душевною травмою беруть участь у сеансі шаманського зцілення, який призводить до несподіваного фіналу.

Автор сценарію Діма Косигін: «Коли я вперше перечитав роман, в мене не залишилося жодного сумніву, що саме його я хочу екранізувати. Відвертість і пряма мова автора вразили мене у саме серце і я побачив себе на сторінках. «Трохи пітьми» Любка Дереша - провокативний, сміливий і дуже щирий витвір сучасного мистецтва, який має бути перенесений на екран».

Отже, розпочато девелопмент кінопроєкту, що створюється за підтримки Українського культурного фонду. Вихід у прокат повнометражного фільму «Трохи пітьми, або На краю світу» планується 2023 року.

Search