Світове кіно

«Французька весна в Україні - 2021: оголошено кінопрограму

До кінопрограми сімнадцятого фестивалю «Французька весна в Україні» увійшли володарі премій «Сезар», «Супутник», лауреати Каннського кінофестивалю та Європейської кіноакадемії.

«Французька весна в Україні» – щорічний фестиваль, який відбудеться завдяки спільній роботі Посольства Франції в Україні, Французького інституту в Україні та мережі закладів «Альянс Франсез». 

Кінопрограма фестивалю поділена на два блоки: допрем’єрні покази новинок національного кінематографа та ретроспективу стрічок, створених жінками. Всі фільми демонструватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами.

«Допрем’єрні покази» дадуть глядачам з усієї України можливість побачити найновіші французькі фільми. У добірці – 5 стрічок, які безкоштовно демонструватимуться з 23 квітня до 2 травня онлайн на сайті printempsfrcinema.com.ua.

Картина «Він і вона» – робота неодноразового номінанта та переможця міжнародних кінофестивалів Седріка Клапіша («Іспанка», «Париж»), яка ламає стереотипне уявлення про жанр романтичної комедії. Головні герої стрічки – хлопець і дівчина, які не зустрічаються й не будують стосунки від самого початку. Ба більше, вони навіть не здогадуються про існування одне одного, хоча ходять тими ж вулицями, відвідують ті самі крамниці, навіть мешкають буквально через стіну.

Мелодрама «Чоловік і жінка: Найкращі роки» – повернення режисера Клода Лелуша до свого найбільш знакового фільму – оскароносного «Чоловіка та жінки». Стрічка розповідає про мешканця будинку для престарілих, який страждає на хворобу Альцгеймера і виразно пам’ятає лише свою історію кохання з жінкою, з якою познайомився 52 роки тому. Як і в першому фільмі 1966 року, та його продовженні «Чоловік і жінка: 20 років потому» 1986-го, головні ролі виконують Жан-Луї Трентіньян («Хепі-енд») та Анук Еме («Вісім з половиною»).

Біографічна історична драма «Генерал де Голль» розповідає про становлення лідера французького Спротиву в розпал Другої світової війни. У головній ролі – Ламбер Вільсон («Матриця: Перезавантаження», «Одіссея»).

Події комедії «Школа хороших дружин» із Жульєт Бінош («Нестерпна легкість буття», «Шоколад») розгортаються навколо власниці школи для домогосподарок і відбуваються в травні 1968 року, коли у Франції набирає обертів феміністичний рух.

Для родинного перегляду підійде фантастична мелодрама «Останнє життя Сімона» про восьмирічного хлопчика, який має надздібності – може перевтілюватися в будь-яку людину, якої коли-небудь торкався.

«Вона створює кіно» – ретроспективна програма найкращих фільмів останніх років, знятих французькими режисерками. Покази проходитимуть у Києві в кінотеатрі «Жовтень» з 16 квітня. Також добірку демонструватимуть у Харкові й Одесі з 22 квітня, та у Львові з 24 квітня. Після кінотеатральних показів стрічки будуть доступні для кіноклубних показів по всій країні.

Програма «Вона створює кіно» складається з шести стрічок і покликана відзначити рух кіноіндустрії до гендерної рівності.

Драма «Засліплені» Сари Суко розповідає про боротьбу за свободу дівчини, батьки якої потрапили до сектантської релігійної громади. Серед акторів стрічки такі зірки, як Камілль Коттен («Вбиваючи Єву», «Однієї чарівної ночі»), Жан-П'єр Дарруссен («Обіцянка на світанку») та Ерік Каравака («З божої волі»).

Комедія-учасник Одеського міжнародного кінофестивалю 2020 «На дивані в Тунісі» Манель Лабіді розповідає про психоаналітикиню, яка повертається з Парижа до рідного Тунісу з мрією про власну практику, проте стикається з низкою бюрократичних проблем та колоритними пацієнтами. Головну героїню виконує Ґольшифте Фарахані («Патерсон»).

Також до програми увійшла анімаційна картина з програми «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю 2019 – «Ластівки Кабула» режисерок Забу Брейтман і Елеї Гобе-Мевелек. Події стрічки розгортаються в Кабулі влітку 1998 року: влада належить тоталітарному режимові талібів, панує релігійний фанатизм, а жінки змушені повністю ховати обличчя.

Схожа проблематика присутня і в драмі «Папіча» Мунії Меддур: Алжир, 1997 рік, на кожному кроці терористи, які хочуть встановити владу ісламської держави. У час, коли жінок пригнічують і контролюють, молода студентка захоплено готує показ мод. У ролях Ліна Кудрі («Особливі») та Ширін Бутелла («Люпен»).

Драма «Лоскіт» Андреї Бескон та Еріка Метає розповідає про дівчину, яку зґвалтували у 8-річному віці. Подорослішавши, вона занурюється тілом і душею у свою кар'єру танцівниці, намагаючись розібратися з минулим. У 2019 році стрічка отримала Премію «Сезар» за найкращі роль другого плану та адаптований сценарій.

Також у добірку «Вона створює кіно» увійшла історична мелодрама «Портрет дівчини у вогні» з Адель Енель («Хепі-енд») та Ноемі Мерлан («Полуничка»). Історична мелодрама Селін Сьямми розповідає про кохання двох жінок у Бретані кінця XVIII століття. Стрічка відзначена преміями Каннського кінофестивалю та Європейської кіноакадемії за найкращий сценарій та визнана найкращим фільмом 2020 року за версією Rotten Tomatoes.

Search