ТВ

Доктор Комаровський відповів на чутки про поширення чуми в Україні

Коронавірус, вірус віспи мавп, зараз уже чума... Чи варто нам знову купувати ліки й готуватися до спалахів наступного захворювання в Україні? Експерт програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна», яка зараз виходить в ефірі «Індиго TV», доктор Комаровський пояснив механізм поширення чуми й назвав медичні засоби проти неї.

Декілька днів поспіль Євген Комаровський отримував повідомлення з приводу чуми. Наприклад, одна з його підписниць розповіла, що в Одесі є місця поховання жертв чуми, і якщо туди потрапить ворожий снаряд – може виникнути біологічна загроза для жителів цього міста й взагалі всієї України.

Кандидат медичних наук нагадав, що остання чума в Одесі була у 1902 році. Але з цих чуток виходить так, що бактерія нібито живе в ґрунті в місцях поховання вже 120 років і «чекає» на ворожий снаряд.

«Природними переносниками чуми є гризуни. Наприклад, ховрахи чи бабаки, – сказав експерт програми «Ранок з Україною». – Іноді її розповсюджують щурі й миші. Раніше вони бігали палубою корабля й спричиняли спалах чуми в портових містах. І Одеса – не виняток».

Лікар-педіатр вищої категорії додав, що механізм поширення захворювання досить простий. Наприклад, блоха кусає заражену мишу, потім ця комаха перестрибує на людину і кусає її. Та занедужує і стає переносником чуми для решти людей.

«А чумна бактерія, яка опинилася в ґрунті, гине, – пояснив Євген Комаровський, спростувавши чутки про поширення «одеської чуми». – До того ж вилікувати це захворювання у 21 столітті нескладно. Достатньо прийняти антибіотики. Вони є в продажі і досить недорогі».

Ба більше, за словами експерта на каналі «Україна», навіть там, де є осередки чуми, наприклад, у Конго, смертність зазвичай не перевищує 10%.

Нагадаємо, що канал «Україна» продовжує транслювати загальнонаціональний марафон «Єдині новини» і брати участь у його виробництві. Улюблені програми та серіали каналу «Україна» наразі виходять в ефірі телеканалу «Індиго TV».

Search