Українське кіно

«Носоріг» Олега Сенцова отримав Гран-прі кінофестивалю у Польщі

Польський фестиваль «Любуське кіноліто» (Lubuskie Lato Filmowe), що проходив у Лаґуві оголосив переможців – найкращим фільмом стала кримінальна драма «Носоріг» Олега Сенцова. Стрічка отримала Гран-прі фестивалю — «Золоте гроно». 

Фестиваль було засновано в 1969 році і це був єдиний фестиваль польських художніх фільмів у країні. А з 1990 року фокусується на кінематографі країн колишнього СРСР. 

«Я особисто, і весь український народ, дуже вдячний за підтримку поляків, які виявилися нашими справжніми братами та сестрами, які підтримують нас у цю важку годину, коли у нас є такий потужний ворог. З такими друзями ми обов’язково переможемо!… Я був дуже радий дізнатися, що наш фільм “Носоріг” переміг на фестивалі в Лаґуві. Я був у вашому чудовому місті, і це одне з найкращих місць на землі, де я був. Дуже приємні спогади залишилися про це місто, про нових польських друзів, яких я там знайшов. Я там був зі своїм першим фільмом “Гамер”, який отримав спеціальний приз, але зараз “Носоріг” отримав головну нагороду і для мене це дуже приємно, тому що на цьому проекті працювало багато людей з Польщі. Наприклад, оператор фільму, мій друг Богуміл Годфрейув, без якого цей фільм ніколи не був би таким. Ще один мій друг Даріуш Яблонський, без якого цей фільм ніколи б не стався… Я дуже вдячний всім за допомогу у створенні фільму… Я сподіваюсь, що ми переможемо, мені вдасться вижити, я буду знімати кіно і ще до вас приїду. Do widzenia», – сказав у своєму зверненні режисер та сценарист стрічки Олег Сенцов, який наразі перебуває на фронті. Повна версія відеоподяки за нагороду доступна за посиланням

«Носоріг» є другою повнометражною роботою українського режисера Олега Сенцова. Історія фільму заснована на реальних подіях 90-х в Україні. Головний герой на прізвисько Носоріг потрапляє до кримінального світу і починає свій кривавий шлях, який приведе його зовсім не туди, куди він очікував. 

Світова прем’єра фільму відбулася на 78-му Венеційському кінофестивалі в офіційній конкурсній програмі «Горизонти», українська – на Київському тижні критики. Стрічка Сенцова була визнана найкращою на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі, а перемогу у номінації «Найкращий актор» отримав виконавець головної ролі Сергій Філімонов. Також Філімонов був визнаний найкращим актором на Міжнародному кінофестивалі у Батумі. 

Онлайн-прем’єрафільму відбулася на стрімінговій платформі Netflix. «Носоріг» став одним із небагатьох українських фільмів, який потрапив у колекцію стримінгу. Окрім Netflix, стрічка також була куплена для показу у Великобританії, Франції, Італії та інших країнах світу. Телевізійна прем‘єра фільму Сенцова запланована на німецько-французькому телеканалі ZDF/ARTE.  

Зйомки «Носорога» проходили в Кривому Розі, Львові та Києві й завершилися в грудні 2020 року. Фільм створений у копродукції України, Польщі та Німеччини. Українську сторону виробництва представляють продюсер Денис Іванов («Артхаус Трафік») та Олег Сенцов («Край Кінема»). Польські співпродюсери – Даріуш Яблонський, Віолетта Камінська, Ізабела Войчік (Apple Film Production), німецькі – Хайно Декерт, Тіна Бьорнер (Ma.ja.de. Fiction). Міжнародний дистриб’ютор стрічки –  компанія WestEnd Films. 

Search