Новини

Далі буде! Росію відсторонили від участі у Євробаченні-2022

Європейська мовна спілка (EBU) заявила, що Росія не братиме участі у "Євробаченні" у 2022 році. EBU знадобилося 36 годин, щоб усвідомити, що участь країни-агресора у міжнародному конкурсі пісні є неприйнятною.

Відповідна інформація з'явилася на офіційному сайті "Євробачення". У заяві сказано, що у зв'язку з відкритим вторгненням Росії в Україну, участь РФ може завдати шкоди репутації конкурсу: "Європейська мовна спілка оголосила, що жоден російський виконавець не візьме участі в пісенному конкурсі "Євробачення 2022" цього року. Це рішення відображає занепокоєння тим, що у світлі безпрецедентної кризи в Україні включення до складу учасника від Росії цього року завдасть шкоди репутації конкурсу. Перш ніж ухвалити це рішення, Європейська мовна спілка провела низку консультацій зі своїми членами".

"Ми, як і раніше, віддані захисту цінностей культурного конкурсу, який сприяє міжнародному обміну та взаєморозумінню, об'єднує аудиторію, прославляє різноманітність через музику та об'єднує Європу на одній сцені", - також йдеться у заяві.

Чому Росію усунули від Євробачення-2022?

Через поточні військові події в Україні, мовники різних країн, партнери Європейського мовного союзу, закликали його виключити Росію із цьогорічних змагань.
25 лютого ціла низка скандинавських країн (Швеція, Латвія, Данія, Норвегія, Нідерланди, Литва, Естонія), а також сама Україна, висловилися бойкотувати конкурс у тому випадку, якщо EBU не відсторонить Росію від участі.
Саме це і послужило прийняттям цього рішення.

Нагадаємо, 66-й пісенний конкурс "Євробачення 2022" пройде в італійському місті Турин на арені Pala Olimpico. Півфінали відбудуться 10 та 12 травня, а гранд-фінал – 14 травня. У конкурсі візьме участь 41 країна, у тому числі Вірменія, яка не брала участі у ньому у 2021 році, та Чорногорія, яка робила дворічну перерву. Білорусь, яка була дискваліфікована минулого року, не зможе брати участь у "Євробаченні" 2022 року.

Читайте також: Гурт Kalush Orchestra представить Україну на Євробаченні в Турині

Search