Українське кіно

Офіційно: "Довбуш" режисера Олеся Саніна вийде в український прокат після нашої Перемоги

Повномасштабне російське вторгнення зруйнувало життя українців та їхні оселі, а ще — право на культурну інтеграцію. Прем’єра історичного екшину режисера Олеся Саніна, яка мала відбутися 12 травня 2022 року, попередньо переноситься на осінь 2022. До цього часу в планах творців — представити фільм на одному з міжнародних фестивалів класу A. 

Ранок 24 лютого 2022 року змінив звичне життя кожного українця — розпочалася кровопролитна, безжальна боротьба за Свободу. Схожі сценарії в українській історії, на жаль, відбуваються далеко не вперше. Про один із таких сценаріїв йдеться в кінострічці “Довбуш” від режисера Олеся Саніна.

Протягом грудня-лютого тривала підготовка до масштабної промо-кампанії фільму, створеного кінокомпанією Pronto Film за підтримки Державного агентства України з питань кіно. За кілька місяців до початку вторгнення творці анонсували довгоочікувану дату релізу — 12 травня. Проте усі плани перекреслила війна. Нової дати виходу стрічки в широкий український прокат творці не анонсують, проте вірять, що це може трапитися вже цієї осені — відразу після перемоги України над росіянами. Наразі відомо про прагнення митців презентувати фільм на одному з найбільш почесних міжнародних кінофестивалів, орієнтовно в Торонто чи Венеції, відразу після чого запустити міжнародний прокат стрічки.

Ми доклали титанічних зусиль, аби наше кіно дійшло до свого глядача. Проте, нові реалії змушують нас до нових, цілком виважених рішень. У нас є нова, важлива, мета — говорити про Україну на весь світ, використовуючи усі наявні канали та інструменти. Для цього ми готуємо міжнародну версію стрічки й працюємо над подачею заявок до участі в фестивалях класу A. Віримо, що це актуальне кіно про силу та незламність українців вкотре вмотивує світову спільноту до рішучих дій”, — поділився генеральний продюсер фільму Максим Асадчий.

Нагадаємо, що “Довбуш” розповідає про події 18 століття в українських Карпатах. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів, брати стають ворогами один одному: один прагне грошей, інший — справедливості. Гуцули починають повстання, яке очолює Олекса. Шляхта робить усе можливе, аби знищити Довбуша. Але йому вдається їх перехитрити. Відтоді розрослася легенда про карпатського лицаря. Легенда, що надихає покоління тих, хто бореться за свободу рідної землі. Про силу і любов Олекси Довбуша, про зраду і Кривду. Про те, як він жив і як обманув смерть.

Десь, у глибині душі, ми відчували, що ці події неминучі. Колеги сумно жартували, що мої фільми стають передвісниками важливих подій в історії нашої держави. Так було і в 2003 році — тоді світ побачив драму “Мамай”, згодом — у 2014 на екранах з’явився “Поводир”. Українська історія багатогранна та сповнена болю, проте вона показує як наша країна, ніби той фенікс, відроджується з попелу й розквітає. Сьогодні наша незламність дивує чи не увесь цивілізований світ. Про це наш “Довбуш” — актуальне кіно про любов, свободу та право залишатися господарем на своїй землі, що набуло нових сенсів з початком війни”,  — розповів режисер, співсценарист та співпродюсер фільму Олесь Санін.

Генеральний медіапартнер — Телеканал Україна, національний спонсор стрічки, який підтримує масштабну промокампанію 360 — ТМ «Львівське».

Кінотеатральною дистрибуцією фільму на території України займаються компанії Кіноманія і FILM.UA Distribution.

 

ДОВІДКА

Назва: Довбуш
Жанр: пригодницько-історичний екшн
Виробництво: Pronto Film за підтримки Державного агентства України з питань кіно
Хронометраж: 120 хв
Країна: Україна
Режисер: Олесь Санін
Продюсери: Максим Асадчий, Олесь Санін
Співпродюсер: Данило Білак
Сценаристи: Пол Волянський, Олесь Санін, Василь Портяк, Максим Черниш
Оператор: Сергій Михальчук
Композитор: Алла Загайкевич
Художники-постановники: Олександра Дробот, Юрій Григорович
Художники з костюмів: Гала Отенко, Марія Керо
Художник з гриму: Ірина Солодовська
Постановники трюків: Петро Треско, Руслан Горілий, Петро Жирун
Кастинг директор: Алла Самойленко
У ролях: Олекса Довбуш – Сергій Стрельников, Іван Довбуш – Олексій Гнатковський, Марічка – Дар’я Плахтій, Пшелуський – Матеуш Косьцюкевіч, Княгиня Яблуновська – Агата Бузек, Опришки – Петро Жирун, Павло Жирун, Дмитро Вівчарюк, Роман Ясиновський, Ростислав Держипільський, Дзвінчук – Олександр Мавріц.

Search