Статті

Про анімацію та мову: телеканал «ПлюсПлюс» презентував новий мультфільм власного виробництва

Напередодні прем’єри, яка має відбутися 2 вересня, «ПлюсПлюс» показав журналістам перший епізод 24-х серійного мультфільму «Говоримо українською», що є власним виробництвом телеканалу.

На його створення пішов майже рік і трохи більше 4 млн грн. 80% фінансування виділило Міністерство культури України, адже проект став переможцем минулорічного пітчингу.
Мультфільм «Говоримо українською» створено на основі книжок «100 експрес-уроків української» Олександра Авраменка. Мультик має заохотити дітей вивчати українську та спілкуватися грамотно. Серед акторів, що озвучують мультик, Юрій Коваленко, голос каналу «1+1».

ПлюсПлюс 

Генеральний продюсер телеканалу «ПлюсПлюс» Іванна Найда

Проект став своєрідним викликом для каналу, оскільки команда прикладає багато зусиль, розуміючи, що продукт не буде комерційним. “Це не бізнес-модель, це наша соціальна місія, – говорить генеральний продюсер телеканалу Іванна Найда. – Десь рік тому ми почали його розробляти, і нам дійсно дуже повезло, що в Олександра Авраменка вже були готові сценарії”.

Про анімацію та мову: телеканал «ПлюсПлюс» презентував новий мультфільм власного виробництва

Автор книжок «100 експрес-уроків української» Олександра Авраменко

Анімаційна студія телеканалу складається з трьох аніматорів, двох ілюстраторів, арт-директора, що курує стиль «ПлюсПлюс», звукорежисера, керівника групи, що є режисером і адміністративної групи, куди входять сценаристи та креативні продюсери.

Зараз ми можемо дозволити собі зробити одну годину анімації на рік. Це багато”, – пояснює Іванна.

Поки що канал справляється власним штатом, але розуміючи, що наразі ідей більше, ніж можливостей, починають думати про розширення і роботу з аутсорс-компаніями.

Це непросто, тому що в Україні, по-перше, аніматорів мало, а, по-друге, ті, що є, або працюють у великих компаніях, або на аутсорсинг за кордон. Але вони є, і це добра новина, – підкреслює продюсерка. – Гадаю, найближчим часом ми оберемо одного-двох партнерів і працюватимемо з ними. За законодавством 50% ефіру має бути національного кінопродукту, а його просто немає де взяти, навіть за гроші. Тому зараз ми плануємо залучати всі можливості, щоб наблизитись до цієї планки”.

Про анімацію та мову: телеканал «ПлюсПлюс» презентував новий мультфільм власного виробництва

Анімаційна студія, хоч і невеличка, але має власний замкнутий цикл: виробництво і продакшен.

Загалом наші мультфільми із соціальним спрямуванням, але насамперед вони мають бути цікаві дітям, бо рейтинги ніхто не відміняв”, – розповідає режисер проектів «ПлюсПлюс» Олександр Голездренко.

Про анімацію та мову: телеканал «ПлюсПлюс» презентував новий мультфільм власного виробництва

Режисер Олександр Голездренко

При виробництві «Говоримо українською» терміни були дуже жорсткі, рік на виробництво такого продукту – дуже мало, до того ж команда мала впоратись до 1 вересня 2019-го.

У проекті так само присутня графіка Motion Design, оскільки все роблять одні й ті самі люди, пул роботи збільшувався. Але ми ускладнюємо наші проекти, вони стають цікавішими, і це добре – пояснює Олександр. – Зараз студія виробляє проекти в програмі After Effect (так історично склалося, що в нас багато спеціалістів саме в цьому софті). Плануємо переходити на Toon Boom Studio, він є більш поширений у виробництві анімації”.

 

Фото: прес-служба «ПлюсПлюс»

Search