Українське кіно

Світові прем'єри «Клондайк» і «Будинок зі скалок» відбудуться на кінофестивалі «Санденс»

Світові прем'єри драми "Клондайк" та документальної стрічки "Будинок зі скалок" відбудуться в конкурсній програмі американського фестивалю незалежного кіно Sundance Film Festival.

Про це повідомляє пресслужба Державного агентства України з питань кіно.

Драма режисерки Марини Ер Горбач "Клондайк" стане першою українською ігровою стрічкою, яка буде представлена в міжнародній конкурсній програмі WORLD CINEMA DRAMATIC COMPETITION кінофестивалю "Санденс".

Про що стрічка "Клондайк"

Фільм "Клондайк" розповідає про місцеву родину, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області. Ірка і Толік очікують народження першої дитини, але війна жорстоко вривається в їхні життя разом із уламками збитого боїнга. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угрупування.

"Для мене ця картина – "ракета" проти страху військової агресії з боку Росії перш за все для самої себе. "Клондайк" з‘явився на перетині безсилля зупинити війну та глибокої поваги й вдячності тим, хто відстоює Україну. І ще це мрія про мир в Україні", – зазначила Марина Ер Горбач.

За словами кураторів фестивальної програми Sundance Film Festival 2022, "Клондайк" емоційно та глибоко окреслює невизначеність життя родини в зоні бойових дій. Камера розповідає про збитки, завдані їхній оселі, з пронизливим визнанням того, що їхні життя також були назавжди змінені".

В Україні проєкт фільму "Клондайк" став одним із переможців Одинадцятого конкурсного відбору Держкіно. Також цьогоріч стрічка стала одним із двох проєктів, які підтримало Міністерство культури та туризму Туреччини в категорії міжнародної кінопродукції. Український прокат картини "Клондайк" заплановано на 2022 рік.

Фільм "Будинок зі скалок" спільного виробництва Данії, Швеції, Фінляндії та України відібрано до конкурсної програми WORLD CINEMA DOCUMENTARY COMPETITION. Робота над стрічкою тривала на Донбасі понад два роки. Проєкт фільму став одним із переможців Чотирнадцятого конкурсного відбору Держкіно.

Про що фільм "Будинок зі скалок"

В сюжеті стрічки – історія про дітей, які потрапили до притулку поблизу лінії фронту на Сході України. Цей будинок для покинутих дітей може виглядати скромним і дещо занедбаним, але він готовий прихистити дітей поки державні органи та суди вирішать їхню подальшу долю.

Sundance Film Festival 2022 пройде з 20 до 30 січня у Парк-Сіті (США) в гібридному форматі.

 

Search