Новини

Вийшов текст XXI Радіодиктанту національної єдності

Українське радіо опублікувало текст XXI Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності-2021, який створив та зачитав культовий український письменник Юрій Андрухович  9 листопада, у День української писемності та мови, зі студії телеканалу UA: ПЕРШИЙ.

ТЕКСТ РАДІОДИКТАНТУ:

Парк! Як добре, що він у нас був. І не просто був, а буяв, дихав, заманював – такий величезний, розкинутий на незліченних гектарах, невимірний. Кожен із нас, молодших і старших, приходив до нього трохи не з побожним онімінням і завжди відкривав щось таке, що хоча б на пів життя залишиться спомином. Наш парк перевершував будь-який інший, він був чудесним лісом. Він існував поза часом і в позачасі тривав.    

Покинутий десь на галявині псевдокитайський павільйон, застиглий танок гіпсових німф довкола рясно порослого асфоделями пагорба, заґратований і напівзавалений каменями лаз у розбійничу печеру… Я міг би тягнути й далі цей перелік моїх тодішніх дивовиж. І всі вони трапилися протягом одного-єдиного літа! Бо кожне моє, як і моїх ровесників, літо минало – ні, пролітало, проносилося! – в парку, в його іноді аж до грудей високій траві.

Хоч найважливіша була осінь. Ви її любите? Якщо ви незлюбили осінь, то вам у дитинстві не пощастило з парком. Таким, як мій, що спершу заливав усього себе червоною й жовтою барвами в цілковитій невичерпності їхніх напівтонів, а відтак поступово скидав ту червінь і жовтину, до решти, дощенту оголюючись на зиму. Тоді-то й наставала пора особливої чуйності: млистими передсвітанковими годинами до парку  починали заходити невеликі групи мисливців.    

Читайте також: Українці написали Радіодиктант національної єдності, як це було

Зазначимо, частка перегляду Радіодиктанту на телеканалі UA: ПЕРШИЙ становить 2,83% (аудиторія 4+, уся Україна), що є найкращим показником перегляду диктанту за останні 6 років. Загалом трансляцію Радіодиктанту цього дня увімкнули понад 255 тисяч глядачів. Ще 116 тисяч подивилися трансляцію Радіодиктанту на сайті UA: ПЕРШИЙ.

197 тисяч глядачів дивилися трансляцію диктанту на youtube-каналі UA: ПЕРШИЙ наживо. Всього ж станом на 10 листопада трансляції Радіодиктанту на youtube-каналах UA: ПЕРШИЙ та Українське радіо набрали більше 455 тисяч переглядів сумарно. Також відео телеканалу UA: ПЕРШИЙ потрапило на перше місце у вкладці «Популярне» в українському ютубі.

Нагадаємо, написані диктанти можна було відправити на перевірку не пізніше ніж 10 листопада поштою та онлайн до 10:00 10 листопада. Традиційно також приймалися роботи, написані шрифтом Брайля. Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту.

Радіодиктант Національної єдності вперше було проведено 2000 року командою Українського радіо, яке нині входить до Національної суспільної телерадіокомпанії України. Відтоді він проводиться щорічно, 9 листопада, у День української писемності та мови.

Search