Новини

37% IT-компаній зберегли всі контракти і працюють як до війни — звіт IT Ukraine

За даними асоціації IT Ukraine, IT-індустрія демонструє стійкість та підтримує економіку України, йдеться у повідомленні, яке надійшло до редакції Highload. 

За словами фахівців асоціації, галузь залишається фінансово стабільною, забезпечує регулярні валютні надходження до державного бюджету та сплачує податки наперед. Багато в чому IT-компаніям вдалося швидко перебудуватися в нових реаліях, тому що більшість із них мали антикризовий бізнес-план. Ще до початку війни певну частину фахівців перемістили зі східних областей країни. Наразі понад 70% айтівців працюють у безпечних регіонах, ще 16%, переважно жінки, працюють за кордоном. Більшість компаній зберегли клієнтів та основні обсяги контрактів. 

44% компаній зберегли 80% своїх контрактів;

37% зберегли всі контракти;

19% зберегли від 30 до 80% контрактів.

Підтримка держави 

Згідно з повідомленням асоціації, ІТ-індустрія, яка стабільно генерує 3% ВВП України, продовжує залишатися у фокусі уваги держави. Уряд виходить із законодавчими ініціативами щодо підтримки бізнесу. Наприклад, компанії, які мають оборот до 10 млрд грн ($341,8 млн) за календарний рік, можуть перейти на особливу систему оподаткування зі ставкою 2%. 

Нещодавно стало відомо, що на Закарпатті створять національний IT-кластер, який, за словами голови регіону, дозволить: 

забронювати спеціалістів IT-сфери від призову до армії для захисту економіки країни;

забезпечити їм робочі майданчики;

отримати підтримку держави у податковій сфері.

Над можливими варіантами вирішення питання відстрочення мобілізації для айтішників зараз думають представники Міноборони України та GR-команда асоціації IT Ukraine спільно з юридичними партнерами. 

Згідно з нещодавнім опитуванням: 

з перших днів війни майже 2% айтівців, які мають військовий досвід, приєдналися до лав ЗСУ;

у деяких невеликих компаніях із колективом від 50 до 200 осіб, до армії пішли 20% фахівців;

5% айтівців залучені до боротьби в інформаційному просторі, у сфері кібербезпеки та підтримують критичні інфраструктури;

85% продовжують працювати, захищаючи економічний фронт України

Підтримка українців та ЗСУ 

Крім того, за даними організації, асоціація IT Ukraine та «Фонд Течія» об’єднують навколо себе активістів для того, щоб налагодити переміщення людей та військову логістику, оптимізувати тимчасові, фінансові та людські ресурси, необхідні для порятунку життя та здоров’я людей, мобілізувати зусилля для якнайшвидшої перемоги України.

Так, за останні дні в Україну доставили: 

11 розвідувальних безпілотників DJI Mavic 2 Enterprise Advanced, 60 акумуляторів до них та короткохвильова радіостанція — усі разом на $68 тис;

розвідувальний комплект — дрони DJI Matrice 300 RTK з додатковими акумуляторами та розумним контролером на суму $45 тис.

Тактичний одяг та спорядження на суму $298 тис. вже слугують українським захисникам на передовій. Загальна сума підтримки за час війни становила $7,9 млн.

 

Search