Новини

Олена Зеленська розповіла в Брюсселі про суперсилу українських жінок

Олена Зеленська розповіла про історії українських жінок на конференції "Жінки в конфліктах". Вона наголосила, що жінки не лише є жертвами війни Росії проти України, але захищають країну на рівні з чоловіками.

Перша леді України Олена Зеленська вважає, що обличчя України у нинішній війні, яку веде Росія, є здебільшого жіночим. Про це вона заявила на конференції "Жінки в конфліктах", організованій 9 червня у Брюсселі президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем, організацією "ООН Жінки" та ініціативою нобелівської лауреатки Наді Мурад.

Зеленська по відеозв'язку розповіла історії кількох українок, наприклад медсестри з Лисичанська Оксани Баландіної, яка втратила обидві ноги, підірвавшись на міні. Після цього вона, перебуваючи в лікарні, вийшла заміж за свого хлопця. Або 15-річної Лізи Чернишенко, яка вивезла з Попасної до Бахмута чотирьох дорослих. Вона керувала машиною після того, як обстрілом поранило водія. "Це тільки кілька історій, але можна сказати, що кожне життя у нашій країні тією чи іншою мірою зламане. Кожне життя сьогодні розділилося на "до" та "після". І можна сказати, що у нашої війни здебільшого жіноче обличчя", - цитує Зеленську кореспондент DW.

"Я впевнена, що нас, українських жінок, не можна називати просто жертвами. У кожної з нас є своя історія спротиву", - наголосила вона. Дружина президента нагадала, що більшість медиків, вчителів і соціальних працівників в Україні - це жінки. 50 відсотків підприємців і більше половини волонтерів - теж жінки. І у Збройних силах України роль жінок теж збільшується. За словами Зеленської, зараз в армії 37 тисяч жінок, причому понад тисяча з них уже стали командирами. "Для наших жінок армійська служба - це добровільний вибір, вони з честю тримають наші рубежі та воюють нарівні з чоловіками", - додала вона.

Своє вступне слово Зеленська завершила, запитавши "Яка ваша суперсила?" І вона відповіла: "Я - українка. Так, в українських жінок є суперсила: ми всі з України, ми - українки".

Джерело https://www.dw.com

Search