Новини

Олександр Педан відвідав три київські виші з дочкою-абітурієнткою

Зіркове сімейство побувало в Києво-Могилянській академії, Київському політехнічному інституті та КНУ ім. Т. Шевченка. Який сподобався найбільше?

Ще на початку війни українські випускники не могли подумати, що їм вдасться закінчити в таких умовах школу, не кажучи вже про вступ у вищий навчальний заклад. Але абітурієнти сьогодні активно складають Національний мультипредметний тест, яким замінили ЗНО, а виші готуються зустрічати новоспечених студентів, зокрема й евакуйовані з тимчасово підконтрольних росії територій.

Серед цьогорічних абітурієнтів і донька телеведучого Олександра Педана, Валерія. Своє життя 17-річна дівчина хоче пов’язати не з телебаченням, як батько, а більш точними науками.

Лера відмінниця, закінчила школу із золотою медаллю. Зважаючи на всі події, доволі добре здала НМТ і зараз готується подавати документи, - розповідає Олександр. - Ми з дружиною намагалися не тиснути, я категорично проти цього, тож дали змогу їй самостійно прийняти рішення щодо спеціальності та університету. Зараз у Лери кілька фаворитів, і це був непростий вибір.

Щоб допомогти доньці та всім абітурієнтам зробити свій вибір, телеведучий Олександр Педан зняв проект “УніверСheck”. Роботу над ним почали ще до війни, а потім довго вагалися в доцільності освітнього тревелу, та все ж вирішили адаптовувати та видавати. “УніверCheck” створено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), яке схвалило рішення команди публікувати проект, як і інші партнери: компанії Mastercard, “ПриватБанк,” “Київстар”, “Нова Пошта” і Work.ua.

У сьогоднішніх умовах не всі студенти можуть легко помандрувати на день відкритих дверей у виш, який їм до вподоби, як це зробили ми з Лерою до війни. Багато молоді все ще перебуває за кордоном, - пояснює телеведучий. - Тож ми захотіли полегшити трохи їхнє життя і показати, чим живе дванадцятка кращих університетів країни. Серед міст, у яких ми побували: Львів, Ужгород, Одеса, Полтава, Вінниця, Дніпро, Суми, Харків і навіть Маріуполь. До слова, виш останнього евакуювався і продовжує свою роботу з Дніпра. Фінальним містом проекту став Київ.

У столиці батько з донькою відвідали аж три університети: Києво-Могилянську академію, Київський політехнічний інститут і Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. Ці виші в топі найкращих в Україні, тож обрати один не змогли.

У кожному було щось таке, що мені сподобалося, - каже донька Олександра Педана, Валерія. - Києво-Могилянська академія, до прикладу, знаходиться у моєму улюбленому районі - на Подолі. Це центр Києва, поряд Дніпро, пішохідна територія, метро, кафе, магазини. У КПІ дуже сильний рівень ІТ-підготовки, а особисто я люблю точні науки, і в школі вони мені найлегше давалися. А після знайомства зі студентами КНУ в мене склалося враження, що в них класне ком’юніті. Кожен виш по-своєму класний, не лише в Києві. І це суттєво ускладнює мій вибір (усміхається).

Детальніше про університети Києва можна дізнатися за посиланням. А щоб переглянути попередні випуски “УніверCheck”, заходьте на YouTube-канал Олександра Педана.

Search