Українське кіно

«Мавка. Лісова пісня»: новий тизер-трейлер анімаційного фільму

Студія Animagrad (FILM.UA Group) випустила тизер-трейлер повнометражного анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня». Прем’єра відео приурочена до 150-річного ювілею геніальної письменниці Лесі Українки. Також творці анонсують, що реліз мультфільму відбудеться у 2022 році.

Сценарій анімаційної стрічки «Мавка. Лісова пісня» засновано на класичному сюжеті драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» та на образах із української міфології. У 2021 році в Україні відзначають 150-річчя видатної письменниці та 110-річчя створення нею «Лісової пісні». Вихід тизера-трейлера 25 лютого – в день народження поетеси – частково присвячений цим важливим культурним подіям. 

Сюжет тизера-трейлера заснований на одній з найбільш динамічних сцен у мультфільмі. Головна героїня Мавка – Берегиня і Душа Лісу – приходить на допомогу наляканому стадові зубрів. Заспокоїти і спрямувати стривожених тварин на рятівний шлях Мавці допомагає її магічна сила Берегині Лісу: прагнення берегти гармонію у світі природи і здатність долати страх лісових мешканців.

Вибір епізоду з зубрами для тизера-трейлера не випадковий. Ці тварини нині на межі вимирання: в популяції європейського зубра на території України налічується приблизно 320 особин. І сцена порятунку тварин відображає екологічну місію мультфільму – привернення уваги до проблем довкілля: вирубки пралісів та зникнення рідкісних видів флори і фауни.

Поряд із реальними тваринами в тизері-трейлері можна побачити й міфічних лісових створінь. А ще вперше тут з’явиться коханий Мавки – музикант Лукаш.

Для роботи над пластикою та рухами головної героїні команда мультфільму запросила професійну балерину, солістку Національної опери, народну артистку України Катерину Кухар. Такий прийом в українській анімації до цього мало хто застосовував. На знімальному майданчику Катерина відтворювала дії головної героїні, а для сцени з зубрами їй навіть довелося виконати кілька трюків. Кожен її рух, зафіксований камерами, аніматори відтворили на екрані в образі Мавки. Результат цієї кропіткої, технічно складної роботи можна побачити в тизері-трейлері.

На особливу увагу у фільмі заслуговує й музика. До створення саундтреку команда Animagrad залучила етно-гурт ДахаБраха та фольклорного мультиінструменталіста Максима Бережнюка. Останній також працював над саундтреком тизера-трейлера. За задумом у ньому були використані мелодійні фрази, зібрані Лесею Українкою в етнографічних експедиціях. Концепція об'єднання кінематографічної оркестрової музики й українських народних інструментів у музиці до мультфільму була розроблена спільно з італійським композитором Даріо Веро.

Search