Українське кіно

Завершились зйомки фільму Романа Бондарчука

Кінокомпанії «Мун Мен» та «Південь Фільм» завершили зйомки нового ігрового фільму Романа Бондарчука, які тривали з липня в Херсоні та області. Робоча назва стрічки — «Редакція».

Автори визначають жанр фільму як драму з елементами комедії. Головний герой Юра, молодий науковець, випадково стає свідком підпалу лісу. Він несе фотографії підпалювачів до редакції місцевої газети, щоб поголос у ЗМІ допоміг викрити злочинців, але за збігом обставин залишається працювати журналістом. Нова робота затягує його до химерного світу постправди, де факти не мають жодного значення, а реальність навколо практично ніколи не збігається з тим, що про неї пишуть у газеті. Водночас нова професія допомагає Юрі зустріти рідних душею людей, справжню дружбу і кохання.

Головний акторський склад фільму поєднав зірок українського кінематографа та непрофесійних акторів. У фільмі зіграли Римма Зюбіна, Андрій Кирильчук, Василь Кухарський, Олександр Ганноченко, а також журналіст Дмитро Багненко, режисерка Жанна Озірна, український драматург Максим Курочкін та відомий блогер Сергій Іванов. Крім того, близько 1000 мешканців Херсона взяли участь у зйомках в якості акторів масових сцен та епізодів.

Разом із Романом Бондарчуком над фільмом працювали оператор-постановник Вадим Ільков («Золота Дзиґа 2020» за найкращу операторську роботу), художник-постановник Кирил Шувалов («Щастя моє», «У тумані», «Лагідна», «Донбас», реж. С. Лозниця), кастинг-директорка Тетяна Симон («Відблиск», «Атлантида», реж. В. Васянович; «Вулкан», реж. Р. Бондарчук), звукорежисер Сергій Степанський (триразовий переможець премії «Золота Дзиґа» за найкращу звукорежисуру), а також художниця з костюмів Софія Дорошенко та художниця з гриму Ксенія Підопригора.

Співавторки сценарію — Алла Тютюнник і Дар’я Аверченко.

Продюсерки — Дар’я Бассель («Мун Мен») та Дар’я Аверченко («Південь Фільм»).

Фільм «Редакція» створюється в межах копродукції України та Німеччини. Робота над стрічкою відбувається за підтримки Державного агентства України з питань кіно, німецького фонду Mitteldeutsche Medienfoerderung та «Єврімаж». Розробку проєкту підтримав УКФ.

Реліз фільму заплановано на 2023 рік.

Про режисера

Роман Бондарчук закінчив Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенка-Карого (майстерня Юрія Іллєнка).

Роман створив ряд короткометражних ігрових і документальних фільмів, а також музичних кліпів. Він — автор книги оповідань «Директор коридору» та виставок сучасного мистецтва. Роман — лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка (номінація «Кіномистецтво», 2019 рік), лауреат національних і міжнародних кінофестивалів.

Як режисер документальних фільмів, він співпрацював із телеканалами MDR, ZDF, ARTE та іншими. Серед найвідоміших його стрічок — «Вулкан» та «Українські шерифи».

Про компанії виробників

Компанія «Мун Мен» заснована 2019 року міждисциплінарними професіоналами з досвідом не лише в кіновиробництві, а й у культурному менеджменті та фестивальній дистрибуції. Проєкти компанії отримали фінансування як на національному рівні, так і від міжнародних фондів, як-от: Eurimages, IDFA Bertha Fund, Goteborg Film Fund та іншими. Наразі компанія готує до міжнародної прем’єри документальну стрічку «Назовні» — повнометражний дебют режисерки Ольги Журби.

Компанія «Південь Фільм» створює  ігрові, документальні та короткометражні стрічки, до її доробку належать: «Вулкан», реж. Р. Бондарчук (2018; 12 нагород на міжнародних фестивалях) та документальні стрічки Романа Бондарчука —  «Євромайдан — чорновий монтаж» (IDFA’14), «Українські шерифи» (cпецприз на IDFA’15) та «Діксіленд» («Золотий дюк за найкращий український фільм» на ОМКФ’16).

 

Search