Новини

Завершено судову справу щодо провайдера на Київщині

Провайдеру кабельного телебачення в м. Вишневе Київської області винесли вирок за незаконну ретрансляцію телеканалів медіагруп 1+1 media («1+1», «2+2», ТЕТ, «Плюсплюс», УНІАН, «Бігуді») і StarLightMedia (ICTV, СТБ, «Новий канал», «Оце ТБ», М1, М2). Справа тривала більше 2 років і завершилася справедливим покаранням. Сума збитку, нанесеного правовласникам, становить 300 тис. грн. Про це йдеться в пресрелізі Ініціативи "Чисте небо".

Вперше медіагрупи зафіксували порушення на початку 2019 року. Провайдер надавав послуги кабельного телебачення у Київській області, ретранслюючи українські телеканали шляхом декодування сигналу і тим самим порушуючи суміжні права мовників. На попереджувальні листи й дзвінки провайдер не реагував, тому мирним шляхом врегулювати ситуацію не вийшло: правовласники подали заяви у поліцію про вчинення злочину. Було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 176 КК України (Порушення авторського права і суміжних прав).

«Коли ми виявляємо провайдера, який нелегально використовує контент групи, намагаємося зробити все, щоб припинити незаконні дії. Адже своєю діяльністю він завдає шкоди не тільки правовласнику, а й провайдерам, які легально ретранслюють програму наших телеканалів. Для нас важливо, щоб усі провайдери працювали в рамках закону. В даному випадку було звернення до правоохоронних органів, які зробили свою роботу на високому рівні, за що ми їм вдячні. Сподіваюся, що даний кейс у черговий раз покаже гравцям на ринку, які займаються незаконною діяльністю, що за це рано чи пізно доведеться понести відповідальність», — коментує Дмитро Левін, керівник Центру моніторингу контенту StarLightMedia.

На початку 2020-го слідчий Києво-Святошинського відділення поліції спільно з співробітниками Кіберполіції, а також експертної служби МВС України провели обшуки в приміщеннях провайдера, в ході яких вилучили телекомунікаційне обладнання. Експертний висновок підтвердив факт незаконного розповсюдження програм телеканалів.

Правоохоронні органи перекваліфікували склад злочину за ч. 3 ст. 176 КК України (Порушення авторського права і суміжних прав, яке завдало матеріальної шкоди в особливо великому розмірі). 3 березня 2021 року суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області виніс вирок, яким призначив штраф у 34 тис. грн. Матеріальні збитки правовласникам були повністю відшкодовані ще на стадії досудового слідства.

«Завдяки злагодженим діям уповноважених представників медіагруп «1+1 media» та StarLightMedia, правильно вибудуваній комунікації й проведеним переговорам з підозрюваним, останній повністю визнав свою провину та вирішив укласти угоду з обвинуваченням. Таким чином, за згодою потерпілих, суд засудив обвинуваченого до покарання у вигляді мінімального штрафу, передбаченого санкцією відповідної статті КК, зобов'язавши відшкодувати витрати на процесуальні дії», — повідомив адвокат, партнер Smartsolutions law group, Олександр Папуця.

В'ячеслав Мієнко, керівник Ініціативи «Чисте небо», підбиває підсумок: «Упевнений, такі кейси сприятимуть тому, що провайдери або інші суб'єкти, які порушують права інтелектуальної власності, більш чуйно реагуватимуть на численні прохання правовласників припинити незаконні дії. Це допоможе заощадити ресурси обом сторонам. Завдання Ініціативи «Чисте небо» — допомагати правовласникам боротися за свої права, і ми підтримуємо їх у тому, що необхідно притягати порушників до кримінальної відповідальності».

Ініціатива «Чисте небо» висловлює подяку співробітникам Департаменту Кіберполіції за ефективну роботу, яка допомагає боротися з крадіями контенту і вселяє впевненість, що за правильної стратегії подолати проблему піратства можливо.

Search