Новини

Перший випадок COVID-19 у базовому таборі Евересту

Пандемія продовжує ускладнювати надії на нормальний сезон на найвищій горі у світі. 

Надії на сезон Евересту, на який пандемія не вплине, минулого тижня згасли, коли перший учасник експедиції в базовому таборі пройшов позитивний результат на COVID-19, за словами джерела в таборі, яке попросило залишатися анонімним.

Спочатку вважалося, що інфікований пацієнт страждає від високого набряку легенів (HAPE) і був евакуйований на вертольоті до лікарні в Катманду, Непал. Після прибуття у людини виявився позитивний тест на COVID-19. Решта їх експедиційної команди розпочала карантин у базовому таборі.

Хоча на даний момент тут виявлено лише один випадок захворювання на COVID-19, спалах мав би катастрофічні наслідки. "Коли ви сидите в базовому таборі Евересту на висоті 17 600 футів, ваша імунна система порушується через брак кисню", - повідомив нам кореспондент Евересту Алан Арнетт минулої весни, коли вірус скоротив сезон незадовго до того, як він навіть почався. «Навіть невеликий поріз на пальці не заживає, поки ви не повернетесь до середовища, багатого киснем. Я думаю, що ризики справді високі, і люди грають у азартні ігри, якщо піднімаються ”.

Вірус загрожує прагненням альпіністів на вищому рівні, економічній безпеці шерпів та здоров’ю обох.

"Звичайно, ми стурбовані", - каже доктор Сангета Пудель, волонтер Гімалайської рятувальної асоціації, некомерційної організації, яка працює над зменшенням смертності від гострої гірської хвороби в непальських Гімалаях. Якби спалах був у базовому таборі, Пудель каже, "це була б ситуація, схожа на землетрус".

Високий рівень базового табору особливо викликає занепокоєння, оскільки вірус може бути замаскований або прийнятий за симптоми, які зазвичай спричинені надзвичайною висотою.

"Щодо HAPE та COVID-19, ми маємо дилему щодо діагнозу, оскільки вони поділяють симптоми", - говорить доктор Сурадж Шреста, інший волонтер Гімалайської рятувальної асоціації. Неоднозначні симптоми включають кашель, втрату апетиту та задишку, що часто спостерігається при високому підйомі.

Лікарі базового табору вже організували сім екстрених евакуацій, у тому числі деякі з багатьох випадків HAPE. Але оскільки вони не можуть пройти тест на COVID-19 у базовому таборі, вони не завжди впевнені у своїх діагнозах.

На даний момент команди на горі почуваються обережно, але не вражені одним позитивним результатом випробувань і рухаються вперед, як зазвичай. Хоча спочатку деякі очікували більш тихого сезону сходження цього року, уряд видав 338 дозволів, майже стільки, скільки зазвичай. Маски носять епізодично в базовому таборі, і протоколи соціального дистанціювання різно відрізняються між експедиційними компаніями, причому деякі накладають сувору ізоляцію, а інші більш-менш продовжують, як звичайний рік.

"Табір такий великий, як 2019 рік, різниці немає", - говорить Ноель Ханна з Північної Ірландії, який втретє перебуває у базовому таборі. "Здається, все однаково".

Більшість іноземців повинні були представити негативний результат тесту на COVID після прибуття до Непалу. Уряд також вимагає карантинного періоду та другого негативного тесту після прибуття, але ці правила, як видається, в основному застосовуються самостійно. Багато людей та експедиційні компанії, мабуть, дотримувались правил, хоча деякі серйозніше, ніж інші. Значна частина іноземців стверджує, що вони отримали вакцинацію, що в деякій мірі послабило занепокоєння, але більшість шерпів, які частіше подорожують з гори і до Катманду, не отримували.

На щастя, з початку січня в Непалі спостерігається відносно низький рівень зараження COVID. У Катманду багато людей носять маски, і життя здебільшого йде як завжди. Однак справи починають тенденція до зростання. Особливо викликає занепокоєння стрімке зростання кількості випадків в Індії, яка має відкритий кордон з Непалом.

І все ж є досить багато оптимізму для успішного сезону скелелазіння. Лікарі та керівники експедицій сподіваються, що відомий випадок було затримано. І зрештою коронавірус є лише ще однією небезпекою на небезпечній горі.

Ханна каже: "Як я дивлюся на COVID, якщо я його отримую, я це зрозумію. Це просто азартна гра, яку ви приймаєте".

Search