Новини

Радіо Румунія транслюватиме програми та випуски новин українською мовою

Радіо Румунія транслюватиме випуски новин та спеціальні програми на своїх національних, регіональних станціях та на міжнародних частотах українською мовою. Ініціатива полегшить доступ до інформації українцям, які через російську агресію тимчасово переселилися або проїжджають через Румунію.

В Радіо Румунія підкреслили, що у складній міжнародній ситуації, спричиненій початком війни Росії проти України, радіо в режимі реального часу надає слухачам у Румунії перевірені новини, приділяючи особливу увагу трансляціям українською мовою.

Станції Радіо Румунія, що охоплюють прикордонні райони — Радіо Сигіт, Радіо Ясси та Радіо Констанца, а також Радіо Кишинів щодня транслюють 3 випуски новин від Міжнародного Радіо Румунія українською мовою за такою програмою:
Констанца та Ясси — 9:00, 14:00 і 18:00;
Сигіт — 6:00, 11:00 і 14:00;
Кишинів — 10:00, 15:00 і 20:00.

Радіо Сигіт транслює спеціальну програму з понеділка по п’ятницю 40 хвилин на день, надаючи відповідну інформацію та повідомлення громадян України, які перетнули кордон з Румунією, а також повідомлення, отримані телефоном, та іншу відповідну інформацію.

До них слід додати регулярні регіональні програми українською мовою:
Радіо Клуж — 20 хвилин на тиждень, щонеділі, 7:00 – 7:20;
Радіо Тімішоара — 1 година на тиждень, у неділю, 18:00 – 19:00;
Радіо Решица — 30 хвилин на тиждень, у понеділок, 20:15 – 20:45;
Радіо Ясси — 30 хвилин на тиждень, у четвер, 20:30 – 21:00.
Радіо Констанца також планує включати в щоденні випуски новин інформацію українською мовою у співпраці з українською громадою в Тулчі. Аудіоновини українською мовою й текст румунською також переймає інформаційне агентство «Rador» у рубриці «Україна – Новини українською мовою – Війна в Україні».

Міжнародне Радіо Румунія веде трансляції на коротких хвилях, прямі трансляції в інтернеті, на вебсайті www.rri.ro та на Soundcloud. Три програми українською мовою — о 18:00, 20:00 та 22:00, 26 хвилин на день — з фокусом на поточній ситуації в Україні, а також на румунських громадах в Україні й на українських громадах в Румунії. Трансляції RRI (Міжнародного Радіо Румунія) українською мовою можна слухати за запитом на сайті RRI та на Soundcloud. Ефірний контент доступний онлайн за посиланням.

Раніше Радіо Румунія запустило трансляцію Українського Радіо на своїх вебсайтах Радіо Румунія та Rador. А румунський суспільний мовник TVR розпочав трансляцію спеціальної програми для тимчасових переселенців з України, отриманої через супутниковий сигнал від суспільних та комерційних телеканалів України. Така ініціатива допомагатиме українцям, які опинилися в критичній ситуації, отримувати інформаційну підтримку.

Нагадаємо, Українське Радіо можна слухати в FM та AM діапазонах по всій країні. Завдяки розширенню мовлення у середньохвильовому діапазоні сигнал Українського Радіо покриває більшу частину території України, включно з невеликими населеними пунктами, до яких не доходить сигнал наявних FM-передавачів.

Усі канали Суспільного радіо перейшли на передачу сигналу Українського Радіо, їх можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio.

Search