Новини

Народжені Україною від FILM.UA: 1-й випуск циклу про українських діячів науки та культури, яких світ називає росіянами

Українська історія та культура тривалий час страждала від ретельно насадженого російською владою комплексу меншовартості, тоді як російська на міжнародному рівні завжди славилася своєю величчю. Однак те, що сьогодні називають «великою російською культурою», є насправді культурою імперії й створювалася вона представниками багатьох націй, зокрема й українцями. Саме про діячів науки та культури з України, надбання яких впродовж віків вважали російськими, FILM.UA створила документальний цикл “Народжені Україною”. Перший епізод присвячений розповіді про діяльність видатного письменника Миколи Гоголя.

Наслідки війни особливо гостро даються взнаки в культурній та науковій сферах. Це притаманно й для російсько-української війни. Протягом  століть українські діячі виїздили в Росію в пошуках кращих можливостей або були примусово депортовані на її територію для роботи на благо “великої російської культури”. З часом, українські імена почали все частіше з’являтися на сторінках російської історії, щоправда дані про їхню приналежність до української нації нерідко викривляли або ж скромно згадували лише в рядку “місце народження”. І таких випадків безліч.

Команда FILM.UA заповзялася розповісти про справжнє ставлення до Батьківщини вихідців з України, чиї надбання приписують до російської культури. Формат коротких роликів дозволяє глядачеві за 2 хвилини познайомитися із найбільшими здобутками героя кожного випуску та дізнатися про його самоідентифікацію, без помилково нав’язаних наративів.

Щодня сучасній людині доводиться опрацьовувати тонни інформації. Саме тому ми з командою дійшли висновку, що короткий формат буде як ніколи на часі. До того ж, ми вже маємо досить успішний кейс "Спадок", який спочатку планували суто як діджитал-проєкт. Його ми також створювали спільно з Марією Квіткою, яка власне й придумала ідею “Народжених Україною”, — ділиться продюсерка проєкту Олена Малкова.

Голосом проєкту став заслужений артист України Юрій Горбунов. Саме він проведе для глядачів короткий екскурс в історію з життя кожного героя проєкту та розповість про перебіг подій, які сприяли приписуванню українських діячів до лав росіян.

Героєм першого випуску циклу став письменник Микола Гоголь, чиї “Мертві душі”, “Вій”, “Вечори на хуторі біля Диканьки” та багато інших творів стали літературними легендами. Цікаво, що навіть у Вікіпедії українською мовою Миколу Гоголя помилково позиціонують як представника російської літератури, називаючи його “російським письменником українського походження” та “класиком російської літератури” та зазначають, що Микола Васильович “мав непрямий вплив на українську літературу та культуру в цілому”. Аби дізнатися про справжній стан речей, пропонуємо переглянути перший епізод документального циклу “Народжені Україною”.

За підтримку проєкту про видатних українців FILM.UA завдячує постійним партнерам — бренду “Корвалмент”, компанії MASTERCARD та бренду “Духмяна хата”.

«Народжені Україною» - це цикл коротких атмосферних відео, присвячених діячам науки та культури, яких увесь світ ідентифікує як росіян, однак всі вони – українці за походженням.

Виконавчий продюсер – Тетяна Носенко
Продюсери – Юлія Мордас, Олена Малкова
Сценаристи – Марія Квітка, Леонора Пащенко
Графіка – Євген Санніков
Мова – українська та англійська

Search