Інфраструктура

Мінцифри перевірив якість 4G покриття від «Vodafone Україна» та «Київстар» на міжнародній трасі

31 січня очільники Міністерства цифрової трансформації України, НКРЗІ та УДЦР разом з представниками мобільних операторів «Vodafone Україна» та «Київстар» здійснили робочу поїздку трасою М-03 і перевірили якість 4G зв’язку на ділянці Київ-Пирятин. Окрім перевірки фактичного покриття на міжнародних шляхах, учасники поїздки також провели брифінг, на якому озвучили плани щодо розвитку покриття на дорогах та обсяги інвестицій в інфраструктуру.

За словами генеральної директорки «Vodafone Україна» Ольги Устинової, оператор вже забезпечує 4G покриття на 98% довжини основних міжнародних автошляхів. До того ж вже цього року він планує встановити ще 500 базових станцій, щоб забезпечити покриття 4G на автошляхах.

«Ми розуміємо, наскільки важливо з'єднати великі міста не лише хорошими дорогами, а й швидкісним інтернетом. Ми інвестували загалом у покриття швидкісного інтернету десятки мільярдів гривень і виконуємо наші ліцензійні зобов'язання раніше за встановлений термін. Сьогодні чотири основні міжнародні автодороги – Київ-Львів, Київ-Одеса, Київ-Дніпро та Київ-Харків – вкриті швидкісним мобільним інтернетом на 98%. Загалом дороги міжнародного масштабу – наразі на рівні 80%. Ми плануємо і цього року прискоритися у будівництві, не орієнтуючись лише на ліцензійні умови, оскільки підтримуємо цифрову стратегію держави щодо виходу у диджитальний простір, адже за цим стоїть майбутній розвиток нашої країни». 

Як розповів президент «Київстар» Олександр Комаров, до кінця 2022 року зв’язок 4G буде на всіх 29 автодорогах міжнародного значення. А це – понад 8 тисяч кілометрів шляхів. 

«Для реалізації проєкту ми встановимо чи модернізуємо 450 базових станцій, а це потребує близька 700 мільйонів гривень інвестицій». 

Зокрема, щоб досягти «безшовного» покриття швидкісним мобільним інтернетом 156 кілометрової ділянки траси між містами Київ і Пирятин, де проводилось тестування якості зв’язку, компанія «Київстар» встановила 55 базових станцій 4G. При цьому можливість доступу до нових мобільних технологій отримали не лише автомобілісти, але й мешканці 26 населених пунктів поблизу автотраси. Додатково, в планах у мобільного оператора й охоплення національних доріг, зокрема покриття мобільним інтернетом 23 національних автодоріг до липня 2024 року.  

Search