Українське кіно

FILM.UA викладе всі епізоди проєкту «Спадок» на Youtube

У мережі Інтернет стане доступним увесь перший сезон діджитал проєкту «Спадок». Це 26 документальних відеороликів про національне святкове жіноче вбрання з усіх регіонів України, включаючи АР Крим. Проєкт розроблено та створено компанією FILM.UA Television, що входить до складу FILM.UA Group.

«Спадок» - це цикл коротких атмосферних роликів, присвячених українській культурі, традиціям, народним звичаям - від джерел до сучасності. У центрі уваги циклу - жіночі традиційні святкові костюми. Глядачі побачать, якими наприкінці XIX - початку ХХ століття були образи українок залежно від віку, соціального статусу і регіону проживання. Для цього в кожному з коротких, але яскравих епізодів, буде відтворено характерний для певної місцевості етнічний образ.  

До вересня цього року в мережі Інтернет було опубліковано 17 епізодів «Спадку» про національне святкове вбрання 17 областей. На численні прохання інтернет-користувачів творці проєкту випускають невидані раніше відеоролики циклу. До 14 жовтня вийдуть фінальні 9 епізодів, присвячені традиційному одягу Запорізької, Миколаївської, Луганської, Херсонської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Львівської областей та АР Крим (український та кримськотатарський костюми). 

«Ми прагнемо повернути в повсякденне життя справжні цінності, показати, що український традиційний костюм – це красиво, складно і багатогранно. І це те, що формує нашу ідентичність. Прагнемо, аби насамперед українцям захотілося відновити те, що було втрачено, знайти свої старі сімейні фотографії, з'їздити в села, де виросли їхні батьки, бабусі та дідусі. Показати й розповісти своїм дітям про їхнє коріння, заохотити зберігати це багатство і передавати наступним поколінням», - розповідає продюсерка проєкту Олена Малкова.

Випуск роликів циклу «Спадок» приурочено до події, максимально дотичної до цього проєкту. Вже 14 жовтня, на день Захисника України, в кінотеатральний прокат виходить «Весільний Спадок». Це документальний повнометражний фільм, в якому розповідається про весільні звичаї та обряди різних куточків України, і він є органічним розширенням, розвитком та трансформацією етнографічного аудіовізуального всесвіту «Спадок».

Варто зазначити, що «Спадок» став першим діджитал-контентом виробництва FILM.UA, представленим на платформі Amazon - найбільшій за обігом компанії у світі, що продає товари та послуги через Інтернет.

Також, перший сезон проєкту був відзначений призом Gold Remi Award у категорії Ethnic/Cultural на Міжнародному фестивалі WorldFest-Houston, який відбувся 20-29 квітня в Х'юстоні (США) у 2018 році.

«Спадок» отримав Національну телевізійну премію «Телетріумф-2018» у номінації «Спеціальний проєкт для середовища digital».

Проєкт створено за участі Українського Інституту Історії Моди за підтримки  Державного агентства України з питань кіно. Науковими консультантами стали Марія Квітка та Людмила Климук. Національні автентичні костюми були надані з приватних колекцій.  

  Усі ролики циклу розміщуються в розділі «Спадок» youtube-каналу FILM.UA Group.

 Стежити за новинами проєкту можна на сторінках у мережі Facebook та Instagram

Довідка

Спадок – це цикл коротких атмосферних роликів, присвячених українській культурі, традиціям, народним звичаям від їх витоків до сучасності. У кожному ролику буде відтворено характерний для певного регіону етнічний образ. Героїні проекту - яскраві і самобутні представниці України, з різним характером, різного віку дівчини і жінки, які зачаровують поєднанням простоти та достойності. Одним із облич проекту стала українська етно-співачка Росава.

Жанр: документальний, фолк

Тип: контент для нових медіа

Хронометраж: 26 * 3 хв

Мова: українська

Продюсер: Олена Малкова

Режисер: Олексій Гуз

Наукові консультанти проєкту: Марія Квітка, Людмила Климук

Оператор: Юрій Бакун

Графіка: компанія Signal Red

Продакшн: FILM.UA Television за підтримки Державного агентства України з питань кіно

Search