Українське кіно

Фестиваль КІНОКО оголосив переможців

1 листопада було оголошено переможців третього фестивалю кінооператорського мистецтва КІНОКО, який відбувся за підтримки Держкіно. Так у номінації «Повнометражні ігрові дебютні фільми» переміг оператор-постановник Дмитро Недря із фільмом «Ізі», режисер Андреа Маньяні. Компанія Patriot Rental, генеральний партнер фестивалю, вручила переможцю сертифікат на 50000 гривень на оренду знімальної техніки.

Читайте также: Оператор-постановщик Дмитрий Недря: «Чтобы состояться в профессии, нужно очень сильно этого хотеть»

Цього року вперше було проведено конкурс музичних відео у якому взяли участь 15 робіт. Переможцем став кліп «Maria» гурту SAMUUM, операторка-постановниця Анастасія Рощук. Операторка отримала 30000 гривень на оренду знімальної техніки від Patriot Rental. 

У номінації «Короткометражні ігрові та документальні фільми» переміг оператор-постановник Денис Мельник з фільм «У нашій синагозі», режисер Іван Орленко.

Богдан Вержбицький, президент фестивалю: «Якщо ви не пройшли на фестиваль — це ще нічого не значить. Якщо ви виграли — це теж нічого не значить. Кінобізнес — дуже конкурентний. Якщо ви отримали нагороду, то наступного дня про неї вже потрібно забувати і йти далі».

Велика кількість робіт була представлена у студентському конкурсі, який поділено на чотири категорії. У категорії «Етюд» перемогла операторка-постановниця Юлія Пацьора з роботою «Станція». У категоріїї «Експеримент» переміг оператор-постановник Роман Поляков, студент КНУТКіТ ім. І.К. Карпенка-Карого, з роботою «Два скульптори».

Важливі категорії та перші кроки у професію — ігрове та документальне студентське кіно. У категорії «Документальне кіно» переміг оператор-постановник Куровський Кирило, студент КНУКІМ, за фільм «Ось такі справи, рєбята». У категорії «Ігрове кіно» оператор-постановник Рустам Мамедов, студент Харківської державної академії культури, за фільм «Механічні обійми». Головний приз студентського конкурсу отримав оператор-постановник Владислав Пеньков, студент КНУКІМ, за фільм «Молоко».

Кращою студенткою-операторкою стала Юлія Пацьора, КНУТКіТ ім. І.К. Карпенка-Карого:
«Дуже дякую фестивалю за ці відзнаки. Приємно, що з кожним роком все більше жінок-операторок підіймається за нагородами. Їх насправді значно менше у професії, ніж чоловіків. Для мене дуже почесно представляти їх на цій сцені».

Нагадаємо, цьогорічний кінооператорський фестиваль КІНОКО тривав чотири дні у гібридному форматі — з 29 жовтня по 1 листопада. В рамках фестивалю відбулися покази конкурсної програми, професійний технічний форум, творчі зустрічі, майстер-класи та спеціальні покази. Захід проводиться за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

КІНОКО – щорічний кінооператорським фестиваль, який є єдиним у своєму форматі в Україні. Фестиваль засновано у 2017-му році оператором-постановником, членом спілки кінематографістів та федерації IMAGO Богданом Володимировичем Вержбицьким.

Search