Українське кіно

Завершились зйомки документального фільму «ЄвроДонбас»

Фільм з робочою назвою «ЄвроДонбас» націлений розвінчати радянські міфи та розказати, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейської економіки. 

Робота над фільмом триває з початку 2021 року, коли були відзняті перші інтерв'ю з експертами, які допомогли у подальшому підготовчому процесі зйомок фільму та формуванні його лейтмотиву. В травні команда вирушила на зйомки безпосередньо в містах та їхніх околицях на Сході України.

Зйомки розпочались у Маріуполі, де зберігається американська та бельгійська спадщина.

«Маріуполь стереотипно сприймають лише як велике промислове місто, але місто має великий туристичний потенціал внаслідок чималої кількості архітектурних пам’яток. Класно, що є ті, які зберігаються в доброму стані. Наприклад, ДК “Молодіжний”, де раніше був готель “Континенталь”, або будинок лікаря Гампера. Але є багато локацій поза центром міста, наприклад, синагога або будиночки на вулиці Торговій, які виглядають занедбаними»,  — режисер Корній Грицюк.

Бельгійську спадщину зберігає й місто Лисичанськ, що отримало премію «Бельгійська спадщина за кордоном» (Belgian Heritage Abroad Award 2017), а комплекс споруд міста потрапив до п’ятірки номінантів конкурсу, який щорічно проходить за підтримки фонду короля Бельгії. 

Фільм фокусуватиме увагу на темі іноземного капіталу в регіоні, адже Бельгія була першим та найбільшим інвестором на Донбасі. Надходили не тільки капітал і технології — на Донбас прибули фахівці різних ланок управління, від керівників підприємств до кваліфікованих робітників, загалом близько 20000 громадян Бельгії.

«Під час зйомок фільму нас надихали  люди, які все життя зберігають історичну документальну спадщину, намагаються популяризувати цю тему. Такі люди є в кожному місті й саме вони — герої нашого фільму. У Лисичанську, наприклад, нашим героєм став Валерій Кіхтенко, музикант, письменник та патріот свого міста. Ми гуляли, відвідували місцевих жителів, говорили про бельгійців та їхній тодішній побут, слухали пісні під гітару про Лисичанськ в оточенні чарівної бельгійської архітектури», — розповідає Корній Грицюк.

Далі команда вирушила до селища Новгородське, яке заснували німці-меноніти, які переселилися на територію сучасного Донбасу у ХVIII столітті на запрошення Катерини ІІ підняти сільське господарство в регіоні. 

«Селище знаходиться лише за кілька кілометрів від околиць промислового міста Горлівка, яке з 2014-го року знаходиться на непідконтрольних уряду України територіях. І зйомки тривали якраз під час загострення конфлікту, але наш герой, індустріальний фотограф Михайло Кулішов, навіть оком не повів, коли почув вибух, просто продовжував свою розповідь. Михайло сам з Горлівки, але залишив місто у 2014 році, і зараз займається індустріальним туризмом — знайомить всіх бажаючих з об’єктами індустріальної спадщини на Донбасі. Були моменти, коли ми не розуміли, чи повернеться дрон назад, тому що час від часу його робота зазнавала перешкод через глушіння сигналу на території», далі веде розповідь режисер. 

Франція — другий за обсягами інвестор на Донбасі того часу після Бельгії, її спадщину зберігає місто Дружківка. У 1893 році французьким акціонерним «Донецьким товариством залізоробного та сталеливарного виробництв» разом з українцями був заснований «Корум Дружківський машинобудівний завод» як металургійне підприємство. Селище швидко перетворювалось на вагому точку на карті України зі стрімким розвитком культури та інфраструктури. Наразі завод є частиною Corum Group, що входить до енергетичної компанії ДТЕК Енерго, та є експертом машинобудування й шахтобудування в Україні та за кордоном. Corum Group продовжує зберігати цінності, що були закладені на початку створення заводу, такі як турбота про своїх співробітників та суспільства в цілому.

Британська спадщина, яка представлена у Донецькій області, буде показана у фільмі через архівні матеріали.

Кадри майбутнього фільму першими побачать відвідувачі Літературної програми «Книжкового Арсеналу 2021» 26 червня о 18:00 на локації «Кінозал» в межах панельної дискусії «Європейська спадщина на Донбасі у кіно, музиці та в прозі». На дискусії відбудеться обговорення європейської спадщини на Сході України, її історичне й культурне значення для сьогодення та майбутнього України за участі таких спікерів: Корній Грицюк, режисер та співсценарист фільму «ЄвроДонбас», Олександр Михед, письменник, автор книги «Я змішаю твою кров із вугіллям. Зрозуміти український Схід» (Видавництво «Наш формат»), Леонід Марущак, історик, керівник проєкту «Музей відкрито на ремонт». Модераторкою виступить Анна Паленчук, продюсерка та співсценаристка фільму «ЄвроДонбас». 

Робота триватиме до кінця осені 2021 року, вихід у прокат заплановано на 2022 рік. Виробництво фільму відбувається за підтримки Держкіно.

Search