Українське кіно

Телеканал «Україна» і SPACE Production створюють серіал про водну поліцію

Канал «Україна» і компанія SPACE Production готують 44-серійну картину «Водна поліція». Це серіал про відносно новий підрозділ у правоохоронних органах України, співробітники якого займаються патрулюванням акваторії та боротьбою з браконьєрством, а також розкриттям злочинів, скоєних на воді або біля неї.

Головний продюсер департаменту кіносеріального виробництва каналу «Україна» Наталія Стрибук упевнена, що проєкт підкорить глядачів із першого кадру: «Я думаю, що мальовничий сеттинг і тема зовсім недавно сформованого в Україні підрозділу водної поліції однозначно приверне широке коло глядачів. На фоні чисельних процедуралів в ефірах телеканалів, наш проєкт буде помітно виділятиметься».

«Я рада, що ідея «Водної поліції» так само, як і нам, відгукнулася телеканалу «Україна», поклавши початок нашої співпраці, – говорить генеральна продюсерка і засновниця SPACE Production Дар’я Легоні-Фіалко.Цікавий мікс у цьому проєкті: з одного боку, міцний класичний процедурал, а з іншого – амбітний виклик для продюсерів: красивий та улюблений Дніпро, робота на воді, підводні зйомки, погоні на катерах... Це захоплює!»

Герої серіалу розслідуватимуть безліч злочинів, які намагаються поховати на дні водойм кримінальний світ. Образи співробітників Особливого відділу водної поліції створять як заслужені (Олександр Форманчук та Олександр Мавріц), так і молоді актори.

Наприклад, для Марго Баласанян – це перша лінійна роль. Актриса з дитинства відносила себе до субкультури панк, тому характер айтішниці Особливого відділу водної поліції їй близький та зрозумілий. Виконавиця ролі оперативника Міла Римар завдяки проєкту «Водна поліція» реалізує свою дитячу мрію стати поліцейською. На службу в органи Міла так і не пішла, але дитячі заняття східними єдиноборствами знадобляться їй у цьому проєкті. Друга оперативниця теж не з боязких. Актриса Катя Скрипко 7 років відточувала в Китаї бойове мистецтво з каскадерами, які працюють з Джекі Чаном і Донні Єном.

«Особливим цей проєкт роблять тільки актори, тому до кастингу ми підійшли дуже серйозно, переглянувши неймовірну кількість проб, – каже режисер «Водної поліції» Антон Щербаков. Нам хотілося створити максимально об'ємні образи, з більш глибокими особистими історіями. Кожен актор наділяє героя особливим звучанням, і ми постаралися підібрати тих, хто зробить свого супергероя правдоподібним і переконливим».

Під час роботи над проєктом знімальна група консультується зі співробітниками водної поліції України. Актори вчаться правил ближнього бою у воді, а також занурення під воду як з аквалангами, так і без них.

Над візуальною складовою проєкту режисер Антон Щербаков, художник-постановник Тетяна Лаптєва-Кондратова та оператор-постановник Володимир Гуєвський працювали декілька місяців. Логотип водної поліції, який використовуватимуть в серіалі, – розробка режисера. Художник-постановник зізнається, що найдовше шукали, як буде виглядати база водної поліції. Перед засновниками серіалу стояло завдання побудувати не просто функціональний офіс відділу, а створити максимально атмосферне приміщення, яке доповнить зйомки на натурі.

«Ми намагалися поєднувати і якісь сучасні елементи, і архітектуру корабля, щоб, заходячи в приміщення, було відчуття, що воно ніби погойдується на хвилях», – ділиться художниця-постановниця Тетяна Лаптєва-Кондратова. Для цих цілей розглядали кораблі, старі судна, але в підсумку для зйомок використовують справжній дебаркадер, який переобладнали під потреби Особливого відділу водної поліції, де є й морг, і кімната допитів, і лабораторія.

Приміщення відділу та майстерні одного зі співробітників водної поліції наповнені речами, які належать до суден, їх збирали у власників яхт і кораблів. У майстерню героя навіть привезли та поставили на лафеті справжній катер. Підрозділ оснастили найсучаснішою технікою: катера, гідроцикли, спецтранспорт підвищеної прохідності, дрони, ехолоти, підводні камери та ін.

Режисер-постановник проєкту – Антон Щербаков. Оператор-постановник – Володимир Гуєвський. Продюсери – Наталія Стрибук, Вікторія Корогод, Дар'я Легоні-Фіалко, Катерина Ласкарі. Виробництвом серіалу на замовлення каналу «Україна» займається компанія SPACE Production. Зйомки проходять у Києві та Київській області.

Search