Новини

«Прямий», «Еспресо» та 5-й щодо заяви президента та ОПУ

Прямий канал, «Еспресо» та 5 канал розповіли про своє ставлення до останніх заяв президента Володимира Зеленського та представників Офісу президента щодо каналів.

5 лютого 2021 року президент України Володимир Зеленський дорікнув Петру Порошенку, що на його каналах останнім часом «агентів Кремля показують частіше, ніж рекламу нового масла "Рошен"». 15 лютого позаштатний радник керівника Офісу президента та спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович повідомив, що вважає, що варто закрити телеканали, пов’язані з п’ятим президентом та партією «Європейська солідарність». На його думку, ці канали «часто діють гірше», ніж телеканали «112 Україна», NewsOne і ZIK, проти яких запровадили санкції.

Видання «Детектор медіа» запитало позицію Прямого каналу, 5 каналу та «Еспресо», яких відносять до «пулу Порошенка». На «Еспресо» уточнили, що не входять до цього «пулу», але прокоментували заклики політиків щодо закриття каналів. 

Прямий канал

Прямий телеканал завжди показував представників усіх політичних сил, представлених у парламенті.

Заяви пана Подоляка ми розцінюємо як піар, який лише позитивно відображається на наших невпинно зростаючих рейтингах. Принагідно дякуємо Офісу президента, який дивиться Прямий канал.

Окрім того, принагідно звертаємось до Офісу президента, аби очільники оприлюднили офіційний список агентів Кремля й не приховували його від суспільства і ЗМІ.

5 канал

Заява Олексія Арестовича в ефірі «Свободи слова» здивувала увесь колектив 5-го. Ми вже другий день намагаємося дізнатися у нього більше конкретики. Наприклад, звідкіля він взяв цифри і на основі якого моніторингу етеру 5-го робить такі висновки? Хто проводив цей моніторинг? І з якою метою? А головне, які саме кремлівські наративи він почув на «Твоєму українському». Але поки він ігнорує наші запити і дзвінки. Сподіваємося, наполегливість наших журналістів таки переможе.

За період існування 5-го бажання закрити канал неодноразово з’являлося у багатьох представників влади. Але законних підстав для його закриття – не було і немає.

Заяви Арестовича колектив 5-го не розцінює як тиск на свободу слова. Поки що. Ми і надалі працюватимемо, дотримуючись засад редакційної політики і стандартів журналістики.

Росія – агресор, Путн – **йло, українська армія – наші захисники. Мова – наша зброя, бо ми «Твій український».

«Еспресо»

Ми вважаємо, що державні органи, відповідальні за національну безпеку та оборону України, повинні протидіяти інформаційній агресії, як частині гібридної війни, розв'язаної Росією проти нашої держави. Очевидно, на боці Росії, а не рідко і за її кошт в Україні працює не один ЗМІ і не лише в телевізійному просторі. Всі такі інформаційні підрозділи країни-агресора мали б бути виявлені та знешкоджені в правовий спосіб.

Що стосується закликів різних політиків закривати той, чи інший телеканал чи сайт, то потрібно пам'ятати, що держава повинна гарантувати свободу слова в Україні для всіх спектрів політичної думки. Кожний громадянин і кожний ЗМІ має право доносити свою політичну позицію без ризику бути закритим або попасти під каральні санкції.

Саме тому для української медіаспільноти та в інтересах всього українського суспільства надзвичайно важливим є правильно вирізняти протидію інформаційним атакам на українську державу та наступ на свободу слова, через боротьбу з незручними думками та опозиційними засобами масової інформації.

«Еспресо» професійно та інформаційно сприяє процесам, які допомагають захищати українську державу від інформаційних атак держави-агресора, а також допомагають захищати свободу слова та демократію в Україні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

 

Джерело: Детектор.Медіа

Search