ТВ

Серіал: Чорнобильська історія, від забудови до евакуації, голосами місцевих

Сьогодні, 21 квітня, на медіасервісі MEGOGO з'явився документальний аудіосеріал «Прип’ять» до 35-ї річниці пам’яті катастрофи на Чорнобильській АЕС. Це шість епізодів із дев’ятьма реальними героями, які повертатимуть слухача у минуле й розповідатимуть свої особисті історії про місто Прип’ять.

Над продуктом працювала команда MEGOGO Audio. Для створення аудіосеріалу команда знайшла та поспілкувалися із жителями Прип’яті. Серед них: діджей палацу культури «Енергетик», бібліотекарка, працівниця школи, інженери ЧАЕС та інші. Кожен епізод – життєвий етап героя: приїзд до міста, життя у Прип’яті, роль Чорнобильської станції, день напередодні та під час аварії, евакуація. 

Режисером аудіосеріалу став Дмитро Левицький – автор театральних п’єс та засновник проєкту аудіопрогулянок, а над звуковим оформленням проекту працювали звукорежисери Василь Явтушенко і Ася Федоськіна із 4Ears Sound Production та композитор Володимир Бабушкін.

«Більшість із нас знає Прип’ять як «зону відчуження», місто, де зупинилось життя. Та мало хто пам’ятає те, чим жило місто до аварії. Його збудували ще 1970 року. Це було молоде місто із новою та зручною інфраструктурою, численною кількістю робочих місць. До 35-ї річниці катастрофи на ЧАЕС, ми вирішили створити аудіосеріал зі спогадами місцевих й «оживити» місто через історії людей, які пам'ятають інакшу Прип’ять через свої сімейні події, подорожі на теплоходах, цікаву роботу на станції. В аудіосеріалі станція працює за своїм звичайним графіком, люди облаштовують свої квартири, відпочивають та подорожують, аж доки не настало 26 квітня 1986 року», – розповідає Іван Шестаков, директор зі стратегічного розвитку MEGOGO.

Серед героїв аудіосеріалу: Валентина Ретунська, працювала на ЧАЕС, активістка чорнобильського руху; Олександр Демідов, в минулому діджей в палацу культури «Енергетик» Прип’яті;  Ольга Палій, працювала бібліотекаркою у Прип’яті; сестри Наталія Борисова та Тетяна Бутевич, Наталія працювала в школі, а Тетяна – у військторгу в Прип’яті; Валентина Паденок, була старшим інженером на експлуатації реакторного цеху №1 ЧАЕС; Ольга Зеленцова, працювала в будівельній організації на ЧАЕС; Дмитро Небожченко, працював інженером на ЧАЕС; Борис Лукашенко, колишній керівник відділу капітального будівництва ЧАЕС.

Прослуховування аудіосеріалів, як і подкастів, абсолютно безкоштовне та доступно у розділі «Аудіо» додатку MEGOGO на смартфонах на базі iOS та Android, в автомобілях із аудіосистемою Android Auto та Apple CarPlay. Крім того, аудіосеріал «Прип’ять» став першим аудіопроєктом, що доступний на Smart TV (розділ «Серіали») та веб-версії MEGOGO.

 

Search