ТВ

5 найцікавіших фактів про Літню Олімпіаду в Токіо

З 23 липня по 8 серпня відбудуться Олімпійські ігри у Токіо-2020, які в Україні транслюватиме суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ. Майбутні ігри вже стали історичними, адже вперше були відтерміновані на рік. Ми зібрали для вас низку цікавих фактів про майбутні Олімпійські ігри, які стартують менш ніж за 50 днів.

Жодні Олімпійські ігри не були перенесені на рік
Жодні, крім Токійських. Уперше за понад 125-річну історію Олімпійських ігор їх проведення змістили на наступний. А все через світову пандемію COVID-19. До цього було три випадки скасування ігор через воєнні дії, а одного разу ігри перенесли з літа на осінь через спеку — перша Токійська Олімпіада у 1964 році. 1916 року через Першу світову війну скасували ігри у Берліні. 1940-го ігри мали відбутися в японських містах Токіо та Саппоро, проте через японсько-китайську війну міста проведення змінили — літні мали відбутися у Гельсінкі, а зимові — у німецькому Гарміш-Партенкірхені. На заваді стала Друга світова війна. З тієї ж причини не відбулися літні ігри 1944 року в Лондоні та зимові в італійському Кортіні д’Ампеццо.

4 нові види спорту + Бейсбол/Софтбол

На літніх іграх у Токіо дебютують 4 нові дисципліни: карате, серфінг, скейтбординг та скелелазіння. Серед цих дисциплін Україна буде представлена в карате (також Україна ще має шанс вибороти ліцензію з скелелазіння). Бейсбол неофіційно дебютував на Олімпіаді 1904 року, а перші комплекти нагород були розіграні на іграх у Барселоні 1992 року. Пізніше МОК виключили бейсбол з переліку Олімпійських дисциплін, але у Токіо він повернеться під назвою бейсбол/софтбол. Загалом на майбутніх іграх представлено 33 види спорту.

Ігри без уболівальників

За рішенням Міжнародного Олімпійського комітету спільно з токійською владою змагання на спортивних аренах Токіо пройдуть без закордонних глядачів. Рішення щодо допуску глядачів з Японії буде прийнято наприкінці червня. Через карантинні обмеження сотні тисяч уболівальників з усього світу не зможуть приїхати до Токіо та підтримати свою країну. Тому на цей час весь світ згуртується біля екранів телевізорів.

90 секунд на спілкування зі спортсменами

Організатори змагань намагаються створити якомога безпечніші умови для спортсменів, тренерів та журналістів. У представників ЗМІ буде лише 90 секунд на спілкування зі спортсменами у «мікс-зоні» одразу по завершенні їхнього виступу. За дотриманням часових рамок стежитиме стюард із табличкою зворотного відліку часу. Це обмеження стосується учасників та журналістів зі всіх країн.
   
Боротьба за ліцензії до останнього

Через перенесення упродовж року відбіркових змагань у різних видах спорту — ще й досі не визначилися всі учасники Олімпійських ігор-2020. Останні турніри відбуватимуться в липні, й лише після 15-го, всього за тиждень до початку ігор, усі олімпійські збірні будуть укомплектовані.

Нагадаємо, щонеділі о 21:35 суспільний телеканал UA: ПЕРШИЙ показує передолімпійський проєкт «Дорога до Токіо».

Search