ТВ

"Безпечне ТБ": соціальний проєкт Viasat і телеканалу Da Vinci

У лютому супутникова платформа Viasat у партнерстві з пізнавальним телеканалом Da Vinci розпочинають спільний освітньо-соціальний проєкт «Безпечне ТБ» та виступають у ролі незалежних координаторів між експертами та глядачами. Місія проєкту – привернути увагу громадськості до глобальної соціальної проблеми онлайн та ТБ-дозвілля дітей, розбудувати безпечне інформаційне суспільство та окреслити безпечні шляхи споживання контенту.

Згідно з даними дослідження близько 1/3 глядачів супутникового телебачення складають сім’ї з дітьми. В умовах сучасної епідеміологічної ситуації у світі, дистанційного та/або змішаного навчання діти почали більше часу проводити перед телевізором або комп’ютером, тому питання дозвілля та безпеки дітей в інформаційному просторі набуло особливої актуальності. До того ж більшість батьків мають упереджене ставлення до ТБ відповідно до застарілої парадигми про шкідливий вплив телеконтенту.

«Ми хочемо показати, що телебачення змінюється й адаптується до вимог, які диктує ситуація у світі. І вже тривалий час телебачення виступає не тільки формою сімейного дозвілля, але й основним джерелом інформації для всіх поколінь, і наймолодші члени суспільства не є виключенням. Спеціально для дітей створюється величезна кількість шоу та програм, які враховують стадії розвитку дитини. Такі програми мають освітній вплив на дитину, допомагають як у шкільній програмі, так і вчать основним соціальним навичкам – дружбі, взаємодії у колективі, емпатії. Тому можна з впевненістю сказати, що дитячий контент на телебаченні позитивно впливає на розвиток дітей, і за допомогою проєкту «Безпечне ТБ» ми доведемо це»,  – коментує Світлана Міщенко, керівниця супутникової платформи Viasat.

У межах проєкту передбачається публічна дискусія щодо розвінчання міфів про шкідливість телебачення для дітей, як такого, та пошук безпечного середовища для дитини в сучасному інформаційному просторі. В обговоренні братимуть участь експерти із різних сфер: Дар’я Селіванова, психологиня, психотерапевтка, керівниця психологічного центру «Без паніки», Тетяна Харламова, керівниця відділу навчальної літератури Українського інституту розвитку освіти, Олена Лізвінська, спеціалістка з безпеки дітей, Анастасія Дьякова, спеціалістка з безпеки дітей в Інтернеті, засновниця проєкту #stop_sexтинг, Анна Бородіна, дитяча психологиня, Олена Луцька, педіатриня, та інші спікери, в залежності від теми, що висвітлюється. Окрім медійних особистостей, пересічні громадяни та глядачі супутникового телебачення Viasat будуть ділитися власним досвідом використання телебачення дітьми.

«Команда Da Vinci прагне, щоб діти мали безпечні, позитивні та різноманітні враження від перегляду телепрограм. Ми наполегливо працюємо, щоб створити канал, який сприяє всебічному розвитку дитини. Весь дитячий контент на Da Vinci підібрано та схвалено експертами в галузі освіти відповідно до міжнародних навчальних програм; він повністю безпечний і відповідає віковим особливостям дітей. Батьки можуть бути впевнені, що їхні діти дивитимуться на Da Vinci не безглузді розваги, а корисний контент, що розвиває пристрасть до навчання та їхню природну цікавість. Ми раді бути частиною проєкту «Безпечне ТБ», мета якого співзвучна з нашими прагненнями. Ми впевнені, що ця ініціатива матиме великий успіх», — додає Лука Фіоре, контент-директор Da Vinci, що має ступінь магістра початкової освіти та у минулому був вчителем.

Також проєкт передбачає онлайн-активності до 1 червня, Дня захисту дітей. Анонси заходів незабаром з’являться на офіційних сайтах та у соціальних мережах супутникової платформи Viasat та пізнавального каналу Da Vinci. Завершиться соціальна ініціатива «Безпечне ТБ» масштабною кампанією – Viasat подарує дошкільним закладам освіти сучасні моделі телевізорів, аби маленькі глядачі завжди мали доступ до цікавого та пізнавального контенту.

*Дослідження глядачів супутникового телебачення в Україні, Info Sapiens, січень 2021

Теги: |

Search