Українське кіно

Скандальний бестселер та світова прем’єра онлайн на Oll.tv

З 15 січня для онлайн-перегляду доступні українська документальна сенсація «Земля блакитна, ніби апельсин» та фільм-шокер «Пофарбоване пташеня». Подивитися їх можна на українському сервісі онлайн-телебачення Oll.tv.

«Земля блакитна, ніби апельсин» – повнометражний дебют режисерки та письменниці Ірини Цілик. Фільм розповідає про сім’ю, яка живе в «червоній зоні» Донбасу, де воєнні дії тривають довгий час. Долаючи щоденні травми існування в прифронтовій зоні, 36-річна Ганна сама виховує 4 дітей. Але, незважаючи на всі труднощі, ця родина дружна та життєрадісна. Мама й діти мають багато захоплень, грають на різних музичних інструментах і навіть знімають самотужки фільми про своє життя під час війни.

Світова прем’єра «Землі блакитної…» відбулася на кінофестивалі «Санденс», де стрічка отримала Премію за найкращу режисуру документального фільму. Українське кіно було вперше представлено у конкурсній програмі цього найвідомішого та найбільшого в США фестивалю незалежного кіно. Українська прем’єра відбулась на кінофестивалі Docudays UA, де «Земля блакитна, ніби апельсин» стала найкращим фільмом Національного та Міжнародного конкурсу. Стрічку визнано найкращим документальним фільмом року за версією Національної премії кінокритиків «Кіноколо».

Картина отримала близько 20 престижних нагород, а також увійшла до офіційних програм відомих міжнародних кінофестивалів: CPH:DOX у Данії, Hot Docs у Канаді, MoMA Doc Fortnight у США, IDFA у Нідерландах – найбільшого кінофестивалю документального кіно у світі, та ще понад 70 інших фестивалів.

«Пофарбоване пташеня» режисера Вацлава Марула – це екранізація однойменного скандального бестселера польсько-американського письменника Єжи Косинського, перекладеного на понад 30 мов. За сюжетом єврейська пара, намагаючись захистити свою дитину від геноциду, відправляє сина до родички в сільську місцевість десь у Східній Європі. Хлопчик змушений вирушити в подорож диким і ворожим світом, який керується тільки місцевими правилами, забобонами і віруваннями.

Фільм знято в копродукції Чехії, Словаччини та України. Зйомки відбувалися в 3 країнах, а поряд зі світовими зірками Стелланом Скашгордом («Чорнобиль»), Гарві Кейтелем («Кримінальне чтиво»), Удо Кіром («Доґвіль») і Джуліаном Сендсом («Обід голяка») зіграли вітчизняні актори, зокрема Алла Соколова, Ніна Шуневич і Остап Дзядек.

Світова прем'єра картини відбулась у межах основного конкурсу 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю. Фільм потрапив до шорт-листа кінопремії «Оскар» 2020 у категорії «Міжнародний повнометражний фільм» як кандидат від Чехії. Стрічка була представлена на 6 кінофестивалях класу «А» (в Торонто, Венеції, Токіо, Таллінні, Каїрі та Гоа).

 

 

Search