Українське кіно

«Зірки на Землі»: документальний фільм про дітей з інвалідністю

Документальна картина «Зірки на Землі» — це частина однойменного проєкту, метою якого була розробка нової кіномистецької методики для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами та, власне, фільмування цього процесу. За виробництво стрічки та втілення проєкту взялася компанія «ДобранічФільм». Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Про це йдеться в пресрелізі «ДобранічФільму».

Упродовж 15 днів група тьюторів на базі львівського реабілітаційного центру «Джерело» проводила заняття з акторської майстерності, музики, живопису, пластичного мистецтва, анімації, написання сценаріїв тощо. За перебігом проєкту слідкувала кваліфікована психологиня, яка по завершенні оцінила стан дітей: покращилися комунікаційні навички, зросла впевненість у собі, підвищилась ініціативність, з’явилися успіхи в навчанні. У групі з 16 дітей половина — нормотипові, решта — діти з медичними діагнозами та особливими освітніми потребами (аутизм, синдром Дауна, вади зору тощо).

29 квітня о 16:00 відбудеться онлайн-прем’єра фільму в національному онлайн-кінотеатрі SWEET.TV.
Перегляд стрічки безкоштовний, необхідно лише зареєструватись на платформі. Ми вдячні нашим партнерам за підтримку і можливість показати стрічку українцям. Фізична прем’єра планувалась одночасно в Києві та Львові, але карантинні обмеження стали на заваді. Передуватиме демонстрації онлайн-пресконференція о 15:00, за участю творців кінокартини. Трансляцію можна дивитися на офіційній Facebook-сторінці проєкту «Зірки на Землі».

Мета «Зірок на Землі» — показати можливість спільного навчання та взаємодії нормотипових дітей і дітей з особливими освітніми потребами. Таким дітлахам потрібні не окремі школи чи класи, а якісна співпраця. Адже й досі українське суспільство сприймає діагноз як вирок і викреслює аутистів та людей із синдромом Дауна із соціального життя. Автори проєкту, окрім документального фільму, створили методичні посібник і відео, які дозволять проводити подібні заняття в усіх українських реабілітаційних центрах.

Співавторкою проєкту та режисеркою документального фільму є Сніжана Гусаревич. Сама ідея з’явилася в неї під час торішнього локдауну, після перегляду фільму про американських ветеранів, яких лікували арттерапією. Сніжані стало цікаво, чи існує такий проєкт в Україні. Разом із продюсеркою Світланою Рудюк вони довершили ідею, сфокусувавшись на різних видах мистецтва для дітей з особливими освітніми потребами.

Сніжана Гусаревич уже кілька років успішно працює в українській документалістиці. Торік вона випустила документальний повнометражний фільм NotAlone про Спільноту взаємодопомоги «Емаус-Оселя», що опікується безхатченками. Фільм отримав спеціальну відзнаку на 4-му Міжнародному кінофестивалі KharkivMeetDocs.
Світлана Рудюк є засновницею компанії «ДобранічФільм», режисеркою, сценаристкою та продюсеркою. Нещодавно вона представила документальну картину «Ваш Василь» про видатного українського поета й дисидента Василя Стуса. Операторка кінострічки — Таня Дудінік, з якою Сніжана Гусаревич уже працювала над ігровим фільмом «Сіль для моря», що порушує тему булінгу у школі.

Музику до фільму написав музикант Сергій Сидоренко, який співпрацює з такими зірками українського шоу-бізнесу, як «Океан Ельзи», Монатік, Альона Альона, Тіна Кароль, Іван Дорн. Також він разом із майстрами компанії Yamaha розробляє музичні інструменти для людей з інвалідністю.

У межах 15-денного проєкту діти створили анімаційну стрічку. Опікувався цим процесом відомий фахівець зі стоп-моушн анімації, власник студії Ridni Родіон Шуб (зокрема, його роботу ви могли побачити у фільмі «Казка про Коника», представленому на Національному конкурсі Docudays UA). Кожна дитина вигадувала та розробляла власного персонажа для анімаційної казки під керівництвом дитячої письменниці та сценаристки Христини Венгринюк, викладачки з акторської майстерності і художньої керівниці дитячого інклюзивного театру Perfeco in Kilaba Уляни Данилюк та майстрині з прикладного мистецтва Олесі Возницької.

 

Search