Українське кіно

На екрани виходить документальний фільм "Зарваниця" українських режисерів

З 15 липня на екрани виходить документальний фільм "Зарваниця" українських режисерів Яреми Малащука та Романа Хімея.

“Зарваниця” – це фільм-подорож про паломників, які долають сотні кілометрів з карпатської Криворівні до святого місця на Тернопільщині. Серед них – і юний хлопець, що вирушає на прощу вперше, і ведучий місцевого телеканалу, і фотограф-ентузіаст, і навіть 80-літня бабуся. Усі вони – дуже різні, однак віра в диво об’єднує їх на цьому випробувальному шляху.
«Поводирем» прочан, зокрема й у фільмі, є відомий священник Іван Рибарук з Криворівні.

“Окрім того, що значне місце у фільмі відведено відображенню християнської віри та церковних обрядів довкола неї, все ж він був знятий насамперед про людей і для людей. Адже під час прощі паломники разом долають не тільки шлях, а й різні пригоди, вирішують ситуації, спілкуються, здружуються... І в такий спосіб перетворюються у спільноту. І, власне, ця спільність людей на шляху до пізнання християнського дива  – і є центром нашого фільму”, – кажуть режисери.

 

Режисери стрічки – Ярема Малащук та Роман Хімей – працюють разом з 2013 року на перетині кіно та візуального мистецтва. У 2018 році здобули спеціальну нагороду від PinchukArtCentre, Гран-прі в конкурсі «Молоді українські художники» (МУХі-2019), нагороду за найкращий короткометражний документальний фільм на Міжнародному фестивалі німого кіно в Мексиці, нагороду за найкращий продакшен на Фестивалі фешн-фільмів у Києві (FFFK). Ідея розкрити образ прочан у хлопців виникла давно, зокрема через те, що обидва – з Коломиї і добре розуміють прояви місцевого християнства. 

 

Фільм "Зарваниця" створений за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Стрічка вироблена компанією “Сучасне українське кіно”, продюсерка – Валерія Сочивець.

Search