Українське кіно

«Українська весна» в Брюсселі 4-5 вересня

4–5 вересня в Брюсселі, європейській столиці, де розмістилися штаб-квартири Євросоюзу та НАТО, відбудеться щорічний фестиваль української культури «Українська весна». Подія поєднає в собі кінопокази та обговорення з визнаними міжнародною спільнотою вітчизняними творцями. Проходитиме захід у Центрі образотворчих мистецтв BOZAR – найбільшій культурній інституції Бельгії.

Цього року програма «Української весни» представлена в межах Брюсельського міжнародного кінофестивалю й складається з 3 фільмів загальновідомих українських режисерів.

Драма «Погані дороги» – повнометражний дебют Наталки Ворожбит, авторки серіалу «Спіймати Кайдаша» та фільму «Кіборги». Це екранізація її хітової однойменної п'єси, яку ставили у Лондоні та Києві. Стрічка складається з п'яти окремих новел про мешканців Донбасу, чиє життя проходить по обидві сторони від лінії розмежування. Картина стала призером Венеційського кінофестивалю у 2020 році. В Україні за роботу над стрічкою режисерка Наталка Ворожбит здобула Премію кінокритиків «Кіноколо» в категорії «Відкриття року» та 2 «Золоті Дзиґи» («Відкриття року» та «Найкращий сценарій»). Відзначені також актори фільму: «Кіноколом» – Юрій Кулініч та Оксана Черкашина, «Золотою Дзиґою» – Юрій Кулініч, Ігор Колтовський і Оксана Вороніна. Після показу «Поганих доріг» відбудеться онлайн-зустріч із Наталкою Ворожбит.

Іронічна антиутопія «Номери» – це екранізація однойменної п'єси Олега Сенцова. Зйомки стрічки проходили під час ув'язнення Сенцова у Росії – Олег керував ними дистанційно. Співрежисером «Номерів» виступив Ахтем Сеітаблаєв. Світова прем'єра фільму відбулася в межах програми спеціальних показів Berlinale Special Берлінського кінофестивалю. «Номери» – розповідь про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу.

Драма «Атлантида» Валентина Васяновича вперше була показана на Венеційському кінофестивалі, де здобула Гран-прі секції «Горизонти». «Атлантида» отримала широкий міжнародний успіх – фільм показали на понад 50 фестивалях, де він отримав ще чотири Гран-прі, стрічка увійшла у лонг-ліст премії Європейської кіноакадемії та була висунута від України на здобуття «Оскара» в 2020-му. Події фільму відбуваються 2025 року – після перемоги України у війні з Росією. На батьківщині стрічка також була прийнята тепло – отримала 6 «Золотих Дзиґ» і премію «Кіноколо» як найкращий фільм.

Подія відбувається за підтримки Посольства України в Бельгії, Товариства українців в Бельгії, Центру образотворчих мистецтв BOZAR та кінокомпанії Arthouse Traffic.

Search