Українське кіно

Документальна стрічка «Будинок зі скалок» Сімона Леренґа Вільмонта отримала нагороду на «Санденсі»

Світова прем’єра стрічки «Будинок зі скалок» режисера Сімона Леренґа Вільмонта відбулася на фестивалі «Санденс». Фільм отримав World Cinema Documentary Directing Award — приз за кращу режисуру в міжнародній конкурсній програмі документальних фільмів. 

Історія оповідає, як на тлі війни у Східній Україні, поблизу фронту, невелика група вольових соціальних працівників та працівниць невтомно працює в одному особливому дитбудинку, створюючи такий необхідний безпечний простір для життя дітей, поки державні органи й суди вирішують подальшу долю дитини та її сім'ї.

«Я сподіваюся звернути увагу не лише на конфлікт, що нині триває на Сході України, але й на довгострокові, менш помітні наслідки цього для дітей та сімей, які там проживають. Тож цим фільмом я хотів показати водночас і нещадні наслідки, і дружбу та стійкість цих дітей», — говорить режисер фільму Сімон Леренґ Вільмонт.

«Це були для мене найважчі зйомки з емоційної точки зору. Оскільки щодня ти спостерігаєш за тим, з якими труднощами стикаються діти з родин зі складними ситуаціями, де батьки зловживають алкоголем чи наркотиками, — говорить Азад Сафаров, лінійний продюсер та другий режисер фільму: — А Сімон — режисер чи не з найбільш чутливим до всього серцем. Він переймався кожною деталлю під час зйомки та, як губка, всотував історії і біль дітей. Кілька разів під час зйомок я бачив, як він плакав, коли тримав у руках камеру».

«Для мене важливо, щоб діти з родин у складних життєвих обставинах отримали якнайшвидшу і найкращу допомогу. Фільм — це найефективніший засіб донести цю інформацію як до людей, так і до влади. І у нас є відповідні інструменти, як це зробити. Ми вже рік надаємо психологічну допомогу нашим героям та іншим дітям з притулків та інтернатів. Долучитися до допомоги можна на сайті voices.org.ua», — додає Азад щодо своєї мотивації у роботі над проєктом.

«Це делікатний фільм-спостереження, що викликає співчуття та повагу. Написана на папері історія «Будинку зі скалок» може здатися нестерпно похмурою, але насправді — це історія надії», — зазначають у POV Magazine.   

Загалом фільм зібрав неймовірну кількість позитивних відгуків у закордонній пресі. 

Фільм є копродукцією чотирьох країн: Данії (продюсерка Моніка Геллстром / Final Cut for Real), Швеції (продюсер Тобіас Янсон / STORY), Фінляндії (продюсер Самі Ягнукайнен / Donkey Hotel) й України (продюсерки Дарія Бассель та Віка Хоменко / «Мун Мен»). 

Стрічка стала однією з переможців Чотирнадцятого конкурсного відбору Держкіно України. Загалом виробництво стало можливим завдяки підтримці таких інституцій: Данський кіноінститут, Danish Film Directors, Шведський кіноінститут, Фінський кіноінститут, IMS, Державне агентство України з питань кіно, AVEK, Nordic Film & TV Fond, Creative Europe: TV Programming, каналів ARTE, MDR, BBC, DR, SVT, Yle, VPRO та ін.

Це вже другий фільм режисера Сімона Леренґа Вільмонта, який було відзнято в Україні. Прем’єра його останньої стрічки «Віддалений гавкіт собак» (2017) відбулася на кінофестивалі IDFA у 2017 році, де він отримав нагороду в межах конкурсу дебютів. Відтоді фільм здобув понад 30 нагород і транслювався міжнародними телерадіокомпаніями по всьому світу (ARTE, POV та Alto Al Jezeera). Фільм був номінований на премію Європейської кіноакадемії (EFA 2018) та потрапив у короткий список номінантів на премію «Оскар» у 2019 році. В Україні стрічку показали на фестивалі Docudays UA, де вона здобула головний приз студентського журі.

Міжнародний сейлз-агент стрічки «Будинок зі скалок» — визнана компанія, Cinephil. Про українську прем’єру фільму буде оголошено додатково.

Раніше ми повідомляли, що ігрова стрічка «Клондайк» Марини Ер Горбач отримала приз за Найкращу режисуру програми World Cinema Dramatic Cometition на «Санденсі».

Search