Українське кіно

«Щоденник нареченої Христа» Марти Смеречинської покажуть на кінофестивалі в Сараєво

Світова прем’єра повнометражного документального дебюту української режисерки Марти Смеречинської «Щоденник нареченої Христа» відбудеться на міжнародному кінофестивалі в Сараєво (Боснія і Герцеговина), що буде проходити у гібридному форматі онлайн та в кінотеатрах 12-19 серпня 2022 року. 

Дивлячись в очі своїм страхам, режисерка фільму Марта занурюється в реальність своєї сестри Насті, грекокатолицької черниці, в жіночому монастирі в Івано-Франківську, щоб заново пізнати світ, у якому вони обидві зросли.

Стосунки Марти з сестрою відображають й досвід інших сімей з їхніми дочками-черницями. Марта ділиться особистими почуттями з приводу вибору сестри з монахинями, тоді як вони замислюються про зв’язок зі своїм минулим і сім’ями. Режисерка прагне відшукати відповідь на питання, чому молоді дівчата вирішують наслідувати багатовікову церкву, ставши богопосвяченими особами.

Оскільки батько Марти – священник, вибір стати черницею, безперечно, не обходив і її. Тому Смеречинська досліджує цей світ, знаючи його глибоко. Шляхом знімальної подорожі Марта віднаходить любов до сестри та інших дівчат, хоча їхні теперішні життя йдуть такими різними шляхами.

Разом із Мартою Смеречинською над фільмом працювали операторка-постановниця Соня Герасимова, режисерка монтажу Ксенія Широкова, звукорежисерка Карина Режевська, композитор Микита Моісеєв. Консультантом з монтажу став Кутайба Бархамджі, відомий за його роботою у фільмах Still Recording (2018) режисерів Гіаф Айнб та Саід Аль Батал, за який Кутайба отримав нагороду за найкращий монтаж Венеціанського кінофестивалю, та Little Palestine (2021) режисера Абдулла Аль-Хатіб.

«Пошук особистого шляху – хвилюючий процес. Досліджуючи вибір «бути черницею», я насправді багато чого зрозуміла й про саму себе. І окреслила цей приватний досвід у своєму кіно. Тому із трепетом чекаю зустрічі фільму з глядачами, щоб привідкрити двері в чернечий світ і поділитись своїми пошуками», - розповідає режисерка Марта Смеречинська.

Документальну стрічку «Щоденник нареченої Христа» створено компанією «Діджітал Реліджн» за підтримки Державного агентства України з питань кіно. Продюсери – Наталія Лібет і Віталій Шереметьєв. 

На стадії  розробки та виробництва фільм був представлений на EastDoc Platform, Baltic Sea Forum for Documentaries, Ukrainian Showcase @ Cannes Docs – Marche du Film, Docudays UA: Ukrainian Doc Preview. Кінострічка була розроблена за допомогою Eurodoc 2021 та B2B Doc 2021, а також отримала нагороди DOK Leipzig, Baltic Sea Docs та East Silver Caravan Інституту документального кіно в Празі, що займається її фестивальною дистрибуцією по всьому світу.

Search