Світове кіно

«Позолочене століття» на OLL.TV: велика прем'єра від творця «Абатства Даунтон»

Січень завершується однією з найцікавіших та найкрасивіших новинок 2022 року – виходом історичного серіалу «Позолочене століття». В Україні він з'явиться одночасно зі світовою прем'єрою – 25 січня в Амедіатеці на стрімінговій платформі OLL.TV.

Є як мінімум три причини, чому слід подивитись цей серіал. По-перше, це нова драма від Джуліана Феллоуза – людини, що подарувала світові «Абатство Даунтон». Роботу над «Позолоченим століттям» він назвав здійсненням своєї давньої мрії. Його події розгортаються у найулюбленіший для сценариста період історії Америки – епоху бурхливого зростання економіки напередодні нового століття. І водночас - це час запеклого протистояння американської аристократії та нуворишів-промисловців, у чиїх руках опинилися всі фінансові потоки країни.

По-друге, – акторський склад. Головну роль юної, але збіднілої аристократки виконала дочка Меріл Стріп, модель та актриса Луїза Джейкобсон. А її багатих, але консервативних тітоньок – героїня «Сексу і міста» Синтія Ніксон та Крістін Баранскі («Хороша дружина», «Хороша боротьба»). Також у серіалі знялися Керрі Кун («Зникла», «Мисливці за привидами: Спадкоємці»), Морган Спектор («Підпільна імперія», «Батьківщина», «Реальний Роккі»), актриса та співачка Дене Бентон, Джинна Тріпплхорн, Таїса Фарміга, Донна Мерфі та ін.

І по-третє, це дуже красивий серіал із розкішними костюмами, декораціями у вікторіанському стилі та шикарними особняками Нью-Йорка ХIХ століття. Як зазначив Феллоуз, тоді все й почалося: багатії, що сколотили величезні статки на залізницях, судноплавстві, вугіллі та міді, переселилися до Нью-Йорка і почали будувати палаци на П'ятій авеню. Їм хотілося більшого та кращого. Але тут вони зіткнулися з корінною американською елітою - сім'ями, що приїхали із Шотландії та Англії 200 чи 300 років тому. Ті жили у скромних респектабельних будинках на Вашингтон-сквер. І «старий Нью-Йорк» не збирався поступатися своєю владою новоприбулим чужинцям.

Отже, 1882 рік, війна між Півднем та Північчю завершена. Після смерті батька-генерала Маріан Брук переїжджає з провінції до богемного Нью-Йорка до двох багатих родичок. Тітоньки Маріан належать до старої американської аристократії і не хочуть приймати той факт, що світ змінюється, а на зміну аристократам приходять промисловці. На їхню думку, племінниця має обертатися в їхньому колі, а не спілкуватися з такими безрідними вискочками-багатіями, як їхні сусіди, - залізничним магнатом Джорджем Расселлом та його амбітною дружиною. Дівчина опиняється у світі розкоші та багатства, жорстких правил вищого суспільства та інтриг, між «старим» та «новим» світом.

«Марк Твен назвав цю епоху позолоченим віком, - сказав Феллоуз в інтерв'ю Entertainment Weekly. - Важливе слово тут – позолота. Це не золоте століття, а позолочене. Що каже нам – головним було те, що лежало на поверхні: створення правильного іміджу, необхідний зовнішній вигляд речей. І це було характерною рисою тієї епохи».

Режисерами серіалу стали Майкл Енглер («Абатство Даунтон», «Секс і місто», «Дедвуд») та Саллі Річардсон-Уітфілд («Я – легенда», «Історія Антуана Фішера», «Евріка», «Американські боги», «Справжня жінка»).

В Україні прем'єру серіалу «Позолочене століття» можна буде переглянути в Амедіатеці на сервісі OLL.TV з 25 січня.

 

Search