ТВ

«Допомога психолога»: Дмитро Карпачов розповів, що робити в разі емоційного виснаження

З понеділка по четвер у рубриці щоденного дайджесту «Все буде добре»«Допомога психолога» – експерти телеканалу СТБ дають відповіді на актуальні питання українців під час війни. У першому випуску психолог Дмитро Карпачов розповів, що робити в разі емоційного виснаження та як допомогти маленькій дитині пережити стрес.

У молодої українки, яка звернулася за допомогою до психолога, крихітка-донька. З нею вона завжди багато гуляла, навчала мовам та активно проводили час разом. Проте, відколи почалася війна, мама не може пересилити себе і знову гратися з дитиною, веселити її, а також відновити свій заряд енергії. Постійні переживання, негативні новини виснажують, а почуття провини буквально з’їдає жінку.

Що робити під час емоційного виснаження, розповів Дмитро Карпачов:

допомагайте тим, кому можете допомогти. А якщо не можете – не карайте себе за це. Від того, що ви переживаєте за людей, яким не можете допомогти, їм краще не стає, але стає гірше вам та вашій дитині;

дивіться новини один раз на день. Бажано, коли ваша дитина спить;

ставтеся до їжі, як до ліків. Збалансоване харчування впливає на нервову систему та реакцію на стрес.

Маленька дитина повністю від вас залежна. Можливо, вона відчуває вашу внутрішню напругу, їй поряд з вами некомфортно. З її мамою відбувається щось не те, тому вона вирішує дивитися мультики, адже там усе добре. Якщо весь час бути знервованою і втомленою поряд з дитиною, це їй може нашкодити.

Як допомогти дитині пережити стрес:

Зберігайте спокій. Дитина тонко відчуває ваші емоції.

Намагайтеся не плакати при дитині. Але це не означає, що від малечі треба приховувати свої емоції. Щоб у неї не було розбіжностей між тим, що вона бачить, і тим, що вона чує. Якщо все ж розплакалися, поясніть дитині, що вам погано, але без подробиць.

Поверніть ті активності, які були у сина чи доньки до війни.

Намагайтеся дотримуватися звичного для дитини графіку.

Подбайте, щоб у малечі був власний куточок.

Ще більше корисних порад, як наприклад: що робити, якщо дитина більше не хоче ходити до нової школи, невже людина не має права відчувати радість життя, якщо є така можливість та як українцям спілкуватися з росіянами у час війни – дивіться за посиланням:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLwZhl1zHLbXey2jNfTXClblewI8V_UOyf

Учасником програми може стати будь-який глядач або глядачка з тих, хто відправить своє запитання психологам у спеціальний чатбот у телеграмі @STB_dopomoha_psykholoha_bot.

Дивіться «Допомогу психолога» з понеділка по четвер о 19:45 на СТБ!

 

 

Теги: |

Search